Forralt bor recept lépésről-lépésre a sommeliertől!

Én a forralt bort nagyon szeretem, ezt tartom az egyik legelegánsabb téli melegítő italnak. A forralt bor nagyon jól tud esni kint a hidegben, a pohár átmelegíti a kezet, a korty a gyomrot, az alkohol pedig a lelket - már ha nem főztük el a borból, erre még visszatérek. Persze a takaró alá bekuckózni egy kellemesen meleg, fűszeresen gőzölgő forralt bor kíséretében, az sem egy utolsó időtöltés.

De haladjunk lépésről-lépésre, a recept első és legfontosabb kérdésese, hogy:

Milyen borból készül a forralt bor?

A forralt bort készíthetjük fehérborból, rozéból, sillerből, vagy vörösborból is. Viszont én általában fehér borból, vagy roséból nem készítek forralt bort, mert ezek a bortípusok a melegítés hatására hajlamosak zavarosnak mutatkozni. Ettől egyébként még nem lesz semmi bajuk, de a pohárban semmiképpen sem fognak jól mutatni. Főként emiatt én a siller bort, vagy az alacsony tannintartalmú vöröseket preferálom. Az alacsony tannintartalom a forralt bor esetében kulcsfontosságú szempont, mert a magas tannin- (csersav) tartalom kellemetlenné teszi a végeredményt. Ha a forralt borhoz keres bort, akkor több irányba is elindulhat. A webshopban kereshet bortípus szerint (fehér, rozé, siller, vörös) de ahogyan írtam, figyeljen rá a vörösborok esetében, hogy alacsony legyen a vörösbor tannintartalma, és persze szívesen segítek is a választásban, keressen bátran!

Forralt bor készítése - a recept lépései. Én ehhez a videóban egy sillert választottam

A bor - ezúttal tehát a siller megy az edénybe, majd egyből jöhetnek is a fűszerek. Használhatunk forralt bor fűszerkeveréket is, illetve az én saját receptem ezekből a fűszerekből áll: 1 darab csillagánizs, 8 darab szegfűszeg, kis darabokra tört fahéjrúd, három evőkanál nádcukor, egy fél citrom és egy egész narancs leve, és itt jön a lényeg:

A forralt bort, 80 Celcius fokra melegítjük!

Azért ennyire (egészen pontosan 78,4 Celsius fokra), mert ennyi az alkohol forráspontja. Magyarán, ha jól megküldük és tovább melegítjük, az összes alkohol elpárolog belőle, ami persze lehet cél, de szerintem a jó forralt bornak az alkohol is a része.

Miután az összetevőket átkevertük, az edényünk tartalma egyenletesen átmelegedett nem egészen 80 Celcius fokra, leszűrjük és már ihatjuk is a forralt borunkat!

A forral bor receptje két percben, videóban elmesélve:

Forralt bor hozzávalók:

  • egy jobb siller bor

  • 1 db csillagánizs

  • 8 db szegfűszeg

  • kis darabokra tört fahéjrúd

  • egy fél citrom, és egy egész narancs leve

Konklúzió?

Forralt bort készíteni nem egy nagy ördöngösség, a recept egyszerű, a hozzávalók száma sem sok, és a végeredmény? Melengető! Próbálja ki bátran!

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.