Forralt bor recept lépésről-lépésre a sommeliertől!

Én a forralt bort nagyon szeretem, ezt tartom az egyik legelegánsabb téli melegítő italnak. A forralt bor nagyon jól tud esni kint a hidegben, a pohár átmelegíti a kezet, a korty a gyomrot, az alkohol pedig a lelket - már ha nem főztük el a borból, erre még visszatérek. Persze a takaró alá bekuckózni egy kellemesen meleg, egy tökéletes - fűszeresen gőzölgő forralt bor kíséretében, az sem egy utolsó időtöltés.

De haladjunk lépésről-lépésre, a recept első és legfontosabb kérdése, hogy:

Milyen borból készül a forralt bor?

A forralt bort készíthetjük fehérborból, rozéból, sillerből, vagy vörösborból is. Én forraltbort fehér borból, vagy roséból általában nem készítek, mert ezek a bortípusok a melegítés hatására hajlamosak zavarosnak mutatkozni. Ettől egyébként még nem lesz semmi bajuk, de a pohárban semmiképpen sem fognak jól mutatni.

Főként emiatt én a siller bort, vagy az alacsony tannintartalmú vöröseket preferálom. Az alacsony tannintartalom a forralt bor esetében kulcsfontosságú szempont, mert a magas tannin- (csersav) tartalom kellemetlenné teszi a végeredményt. Magyarán, ha a forralt bor vörösborból készül, akkor a jelszó az alacsony tannintartalom.

Ha a forralt borhoz keres bort, akkor több irányba is elindulhat. A webshopban kereshet bortípus szerint (fehér, rozé, siller, vörös) de ahogyan írtam, figyeljen rá a vörösborok esetében, hogy alacsony legyen a vörösbor tannintartalma, és persze szívesen segítek is a választásban, keressen bátran!

Forralt bor készítése - a recept lépései:

A bor - ezúttal a siller megy az edénybe, majd egyből jöhetnek is a fűszerek. Használhatunk forralt bor fűszerkeveréket is, de természetesen házilag is összeállíthatjuk a forralt bor fűszerkeveréket. Az én saját receptem ezekből a fűszerekből áll: 1 darab csillagánizs, 8 darab szegfűszeg, kis darabokra tört fahéjrúd, három evőkanál nádcukor, egy fél citrom és egy egész narancs leve, és ezután jön a lényeg - a forralt bor melegítése!

Közbevetésként engedje meg, hogy a figyelmébe ajánljam a hírlevelünket, amiben sok érdekességet olvashat a borokkal kapcsolatban. Új feliratkozóknak jelenleg egy kedvezményes kuponnal is kedvezünk. A hírlevélre való feliratkozáshoz keresse a kis piros fület az oldalon!

 

A forraltbort, 80 Celcius fokra melegítjük!

Azért ennyire (egészen pontosan 78,4 Celsius fokra, de lásd a kommentet is!), mert ennyi az alkohol forráspontja. Magyarán, ha jól megküldük és tovább melegítjük, az összes alkohol elpárolog belőle, ami persze lehet cél, de szerintem a jó forralt bornak az alkohol is a része.

Miután az összetevőket átkevertük, az edényünk tartalma egyenletesen átmelegedett nem egészen 80 Celcius fokra, leszűrjük és már ihatjuk is a forralt borunkat!

Érdekességként jegyzem meg, hogy lehet külön forralt bor készítő (forralt bor melegentartó, másnéven: "boci") berendezést is kapni. Otthoni használatra a forralt bor készítő / melegentartó szükségességét azért szerintem érdemes megkérdőjelezni, és nem csak az ára miatt, hanem azért is mert valójában nem sok minden olyat tud, amit egy megfelelő méretű fazékkal ne tudnánk megoldani.

A forral bor receptje két percben, videóban elmesélve:

Forralt bor hozzávalók:

  • egy jobb siller bor

  • 1 db csillagánizs

  • 8 db szegfűszeg

  • kis darabokra tört fahéjrúd

  • egy fél citrom, és egy egész narancs leve

Kiegészítés az eredeti bejegyzéshez:

Amikor ezeket a sorokat írom, éppen egy olyan évet írunk, amikor korlátozásokkal ugyan, de lehet rendezvényeket tartani. Így több forralt borozást is volt szerencsém celebrálni, naná, hogy közben beszélgettünk is. Ezeken a beszélgetéseken két téma rendre előkerül: a karácsonyi vásárokon felszolgált forralt bor, illetve, hogy mennyire kell édesnek lennie a forralt bornak.

Karácsonyi vásár - forralt bor:

A karácsonyi vásárokon, fesztiválokon felszolgált forralt bor kérdésköre nehéz ügy. Sokan szeretik, köztük sokan szerintem nem is feltétlenül azért, mert ezek a karácsonyi vásáros forralt borok úgy egyébként annyira jók lennének, csak egyszerűen hozzátartozik sokaknak a vásári élményhez ez a fűszeres, meleg ital.

Véletlenül sem szeretném őket megbántani, meg tudom érteni, ha ők így "ezt az egészet" egyben szeretik, nem venném el senkitől sem ezt az élményt. Akkor tessék tehát tovább olvasni, ha nem gond, ha egy kicsit benézünk a színfalak mögé.

A karácsonyi vásárokon sajnos nem ritka, hogy a kifejezetten olcsó, gyenge minőségű bor a kiindulási alap, amit erős fűszerezéssel, édesítéssel fednek el. A budai Allee mellett láttam például azt a nagyon árulkodó pillanatot, amikor a már összeépített kis ideiglenes faház elé elkezdték lepakolni az alapanyagokat - köztük a kannás borokat, amelyek szép nagy halomban várták a sorsukat. Másnap persze a kannák már sehol sem voltak, ellenben a faház hátsó falán csinos palackok kellették magukat. Tény, senki nem állította a helyszínen, hogy a forralt bor is a kiállított borokból készült volna, de hát na... Szomorúnak tartom ezt nagyon, mert nem csak, hogy nem fair a fogyasztóval szemben, de sajnos a forralt borral, mint műfajjal szemben sem korrekt. Ráadásul amilyen árakat láttam, abba már bőven belefért volna a minőségi alapanyag is.

A másik nem ritka jelenség, hogy a forralt bor alkohol szempontjából hígnak érződik, ennek két oka szokott lenni: van, hogy úgy megküldik a felfőzésnél, hogy minden alkohol elpárolog belőle, ami egyébként hamar megy, hiszen az alkohol forráspontja a vízénél jóval alacsonyabb. A másik jelenség ami előfordul, hogy egyszerűen vizezik az italt. Az alacsonyabb alkoholtartalmú ital mellett - a kereskedő szempontjából - az szól, hogy a fogyasztó "jobban bírja" azt, így könnyebben kanyarodik vissza adott esetben egy újabb pohárért.

Már csak a fentiek miatt is érdemes lehet otthon is kipróbálni a forralt bor receptjét, hogy legyen összehasonlítási alapunk, hogy milyen akkor, ha jó minőségű alapanyagokból, egy kis odafigyeléssel készítjük el.

Mennyire kell édesnek lennie a forralt bornak?

A bevezetőben említettem, hogy számos forralt boros rendezvényt celebráltam mielőtt ezeket a sorokat bepötyögtem, az egyik ilyen után jött a következő visszajelzés:

"A bor lehetett volna édesebb. Tudom, hogy a nagy borszakik a szárazra esküsznek, ami kevesebb cukorral nyilván inkább jut érvényre, viszont könyögöm, ha ez forralt bir, akkor felejtsük el a sznoboskodást és legyen olyan, amilyennek a forralt bornak lennie kell!"

 

evosoft forralt bor

Kezdjük ott, hogy kifejezetten nem tartozom azok közé, akik a száraz borra esküsznek, erről sokszor írtam, beszéltem már - és legfőképpen azért nem, mert ha van a borban egy kis maradékcukor, az sok esetben nagyon megkönnyíti az ételek és borok párosítását. (Étel bor párosítás témában ajánlom ezeket a bejegyzéseket, itt, valamint a könyvben is írok erről bővebben) De vissza a kérdéshez, hogy mennyire kell édesnek lennie a forralt bornak? Ez egyrészt nyilván ízlés kérdése, ha valaki édesebben szereti, hát akkor ő úgy szereti, ezzel nehéz vitatkozni, és nem is kell.

Én inkább azért javaslom a visszafogottságot az édesítésnél, mert a túlzott édesítés egyszerűen minden mást elfed a forralt borban, én inkább azt vallom: hagyjunk teret a bor aromáinak, a fűszereknek is, ne taroljon le mindent a cukor.

Ez a cukor kérdés is nehéz ügy egyébként, mert a modern élelmiszeripar előszeretettel édesít (és sóz) mindent határozottan, ami szép lassan ahhoz vezet, hogy már az érzékelésünk is elhangolódik. Egyébként az édesség kapcsán is azt javaslom: érdemes otthon kísérletezni, könnyen, és hamar meg fogjuk találni a nekünk tetsző arányokat!

Konklúzió?

Forralt bort készíteni nem egy nagy ördöngösség, a recept egyszerű, a hozzávalók száma sem sok, és a végeredmény? Melengető! Próbálja ki bátran! Nagy Szeretettel! K.A.

2 hozzászólás

DrCzT

A forralt bort, 80 Celcius fokra melegítjük! Azért ennyire (egészen pontosan 78,4 Celsius fokra), mert ennyi az alkohol forráspontja. Magyarán, ha jól megküldük és tovább melegítjük, az összes alkohol elpárolog belőle, ami persze lehet cél, de szerintem a jó forralt bornak az alkohol is a része.
Ez azért túlzott leegyszerűsítése az azeotróp elegyek desztillációjának! Alacsonyabb hőfokon is szökik belőle az alkohol és a víz is!!! Maradjunk annyiban, hogy túlzott forrálás során erősen szegényedik alkoholban! A magasabb hőfok a fűszerek aromáinak jobb és gyorsabb extrakciójához kell! Hosszabb idejű áztatás is hasonló eredményre vezetne! Ha fedő alatt épp, hogy forráspontig melegítjük, majd hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletig és csak közvetlenül fogyasztás előtt melegítjük élvezeti hőfokra, akkor érhetjük el a legjobb eredményt! (Ízlés szerint variálhatjuk még vékony citrom és/vagy narancshéjjal, szegfűborssal avagy gyömbérrel is!!) Egészségére!!!

cila horváthné

Isteni!
Ma fogom én is elkészíteni! Köszönöm a receptet Antikám!😘

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.