Siller - a negyedik bortípus! Mi az, hogyan készül?

A siller olyan bortípus, ami senki másnak nincs a világon. A földkerekség összes bortermelő országában három bortípust, s ezek számtalan variánsát készítik.

De Siller náluk nuku!

Sajnos biztosan állíthatom, ha rajtunk kívül, bármelyik másik országnak, egy ekkora kincs lenne a kezében, már az egész világ tudna róla, világmárka lenne, s vonzaná a piacukra a fogyasztókat. Ehelyett, nemhogy nem világhírű a magyar Siller bor, de még mi magunk sem tudjuk, hogy eszik-e, vagy isszák. Vicces nem?

De mi is az a Siller, hogyan készül a siller?

A Siller bor készítése nagyon hasonló a rosé borok készítéséhez:

  1. kékszőlő leszed,
  2. bogyóz,
  3. zúz,
  4. a kapott cefre héjon áztat, jellemzően 4-6 napig.
  5. Héj eltávolít,
  6. must kierjeszt,
  7. és a Siller bor megszületik!

A siller borok nem csak színükben többek a rozénál, de aromában, tanninban, sőt, beltertalomban is többet nyom a mérleg serpenyőjében, mint sápadt testvérei.

A siller jelentése nem más, mint az, hogy: rosé-plusz. A siller meghatározása nem más, mint:

az igényes ember rosé bora. Elragadtattam magam egy kissé - bocsánatot kérek! De hát, ha egyszer a siller bor:

Ételkísérőként polihisztor, fröccs-alapként messiás!

Pököltekhez, paprikásokhoz, lecsóhoz, paradicsomos fogásokhoz, vagy halászléhez keres megfelelő kísérőt? Siller. Érlelt sonkák, házi szalámi? Siller!

Külföldinek szeretne magyar bort mutatni?

Siller.

Siller, Siller, Siller!

Egy tipp: a webshopban itt külön kereshet is a sillerekre, sajnos viszonylag szűk a siller választék még nálunk is, de ezen dolgozunk! Hasonló, na jó, talán érzelmileg kissé kevésbé túlfűtött stílusban, innen tudhat meg még többet a borokról, a sommelier szakmáról.

Konklúzió?

Ha tehetném, én a fentiek tükrében a siller bor fogyasztását receptre írnám fel! :-)

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.