Fröccsöt vörösből? Tévhitek a fröccsről - a sommelier szemével!

A fröccs legendája

1842 október 5-én Fáy András vendégeket hívott fóti présházába. Köztük volt többek között Jedlik Ányos is és Vörösmarty Mihály is. Jedlik magával vitte legújabb találmányát a szódásszifont, és ott helyben fel is spriccelte a házigazda egyik borát szódával, amit spritzernek nevezett, azonban Vörösmarty felszólalt a névválasztás ellen, mondván a spritzer túlságosan németes, legyen inkább a neve: fröccs! (Zárójelben jegyzem meg, ha angolul beszélő vendégeknek akarja angolra lefordítani a fröccsöt, akkor szintén a "spritzer" lesz a megfejtés.)

Fröccs “recept”

A fröccs esetében receptről beszélni kissé túlzásnak érzem, maradjunk inkább a legismertebb keverési arányoknál. Vannak akik ezt a fröccsfajta, vagy fröccs típus kérdést egy kissé túltolják, a végtelenségig lehetne ezt ragozni, szerintem felesleges - lényegében úgyis az ízlés kérdéséről beszélünk. A legismertebb fröccs típusok:

A kisfröccs, nagyfröccs, és a hosszú lépés

Kisfröccs (más néven rövid lépés) esetében 1 dl bort húzunk fel 1 dl szódavízzel, a nagyfröccs pedig 2 dl borból, és 1 dl szódából készül, a hosszú lépés pedig 1 dl bort, és 2 dl szódavizet jelent. További variációk:

  • Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz
  • Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz
  • Háziúr: 4 dl bor + 1 dl szódavíz
  • Kisházmester: 4 dl víz + 1 dl szódavíz
  • Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz

Milyen borból készülhetnek a fröccsök?

Fogalmazzuk úgy át a kérdést, hogy milyenből érdemes fröccsöt készíteni! Én a főzés, a forralt bor, és természetesen a fröccs esetében is azt vallom: csak minőségi alapanyagokból érdemes dolgozni. Minél jobb az alapanyag, annál jobb lesz a végeredmény. Vannak akik ezzel nem értenek egyet, lelkük rajta, én azt hiszem, hogy velük nem feltétlenül beszélünk egy nyelvet.

Illik fröccsözni?

Kérdezik tőlem időnként, miközben én azt hiszem, hogy nem nagyon van olyan borfogyasztó aki ne fröccsözött volna már életében. Az igazat megvallva én nem is értem a kérdést, hogy miért ne illene? Talán azt gondolják, hogy a fröccsök nem számítanak elég elegáns italnak? Ne higgyenek nekik, fröccsözzenek bátran! Az egy másik kérdés, hogy nem minden bor alkalmas arra, hogy szódával felspricceljék.

Milyen típusú borból érdemes fröccsöt készíteni?

Én a könnyű, száraz borokból szeretem a fröccsöt, lehet az fehér, rozé, vagy ami még jobb: siller is. A webshopban egyébként jelöltem azokat a borokat, amelyekből szívesen készítek fröccsöt. Keressen a “fröccsnek is” címkére. Az én kedvencem sillerből készül, és ezt a fröccsöt én el is neveztem úgy, mint a “Felnőttek málnaszörpje”.

Fröccsöt vörösből?

Sokan szeretik, de nekem nem jön össze a tannin és a buborék. Szóval erre inkább most is azt mondom, mint bizonyos étel és bor párosítások esetében: végül is minden megengedett ami ízlik!

Szódával, vagy ásványvízzel?

Az ásványvizek többségének van egyfajta sajátos aromája, ami kihat a fröccsre is. Nem tartom szentségtörésnek az ásványvizet, de azt javaslom, ha teheti, akkor semleges ízű szódából készítse a fröccsöt!

Előbb a víz, aztán a bor, vagy fordítva?

A borászok szeretik azt mondani, ha a borhoz adjuk a vizet, akkor a vízzel elrontjuk a bort, ellenben ha a vízhez adjuk a bort, akkor a borral feljavítjuk a vizet. Én azt mondom, előbb menjen a bor, utána a szóda, de leginkább: ízlés szerint!

Milyen pohárból fogyasszuk a fröccsöt?

Én egyértelműen arra szavazok, hogy felesleges túlragozni ezt a kérdést, egy nagy vizespohár, mint amilyen a videóban is szerepel, tökéletes erre a célra, pont úgy, ahogyan azt az elődeink is tették!

A fröccs magyar ital?

Szerintem a válasz egyértelmű: igen! Ne hagyják magukat elbizonytalanítani! :-)

Facebbok fröccs-kommentek:

Alább néhány, a Facebook-on érkezett kommentekből:

Az alábbi mondat tartalmával teljes mértékben egyetértek, sokat nem tudok mást hozzátenni én sem, azon túl, hogy én ugyanezt az elvet vallom akkor is ha borral főzésről, vagy forralt borról van szó. Minél jobb az alapanyag, annál jobb lesz a végeredmény is: 

"Rendkívüli borból a fröccs is rendkívüli! Akár vörös, akár fehér a bor."

 

Na igen, vörösbörös colát egyszer én is megkóstoltam, 😂 elég is volt:

"Emlékszem, fiatalkoromban a vörösbort colával ittuk ... undorító! ... amikor fiatal vagy minden "szart" megeszel-megiszol. Ez is olyan." 

 

A következő komment jól indul, csak a végén bicsaklik kicsit 😂:

"Sok mindenben egyet értünk, Anti, de legfőképp a siller és kadarka iránti rajongásunk közös! Bevallom, hogy én bármiből képes vagyok fröccsöt inni. Van, hogy sauvignon vörösből követtem el, mert azt kívántam. Francba a tanninokkal!😂

Tanninszegény vörösborból határozottan finom a fröccs.Múltkor egy másik csoportban beszéltünk a kadarkáról,na,abból kiváló.Nekem kékfrankos van,de én bizony abból is be tudok tolni jóízűen fröccsöt.Pedig ott van tannin."

 

Ezt pedig levélben kaptam. Ahogyan a videóban is mondtam, ez a fröccsöt vörösből kérdés tényleg egyéni ízlés dolga; tudom például, hogy az én nagypapám is mindig vörösborból készítette a fröccsöt. Amúgy Turánból tényleg nem próbáltam még, de akkor megteszem, kösz' a tippet!

"Turánt kóstoltad már fröccsnek? Nekem nagyon bejött! :-) (olvastam, h neked a vörös nem annyira...)"

 

Utolsónak álljon itt egy olyan észrevétel, amit érdemes lehet kitisztázni siller és kadarka összefüggésben. A siller egy bortípus megnevezése, kicsit részletesebben (lendületesebben :-) ) erről itt írok. Siller bort rengeteg kékszőlőből lehet készíteni, többek között kadarkából is. Az egyik tehát egy bor típust jelöl, a másik pedig a szőlő fajtáját:

"Azt nem èrtem, hogy vègre amikor sikerült hosszú idõ utàn a Kadarkànak, meg a Schillernek a renomèjàt helyreàllítani, minek kell õket hàzasítani? Önmagukban remekek!"

Összefoglalva:

A fröccs egy nagyszerű, igazán élvezetes szomjoltó, nyári melegben ráadásul az is jól jön, hogy az alacsonyabb alkoholtartalom miatt, a mennyiségek miatt sem kell úgy aggódni. Fröccsözzön tehát bátran, így a dehidratációnak fittyet hányhatunk, víz- és ionháztartásunk rendben, vérnyomásunk stabil, szívünk úgy ver, mint a svájci óra. Ami az agyműködésünket illeti, az ennyire jó sohase volt, így aztán rendelünk még egy fröccsöt, biztosítandó, hogy így is marad. Ámen! :-)

1 hozzászólás

Borisza Petrosz

„Nemzedékek és évszázadok fortélya kellett hozzá, míg a magyar megtanulta és feltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka. A magyar, mikor feltalálta ezt a csodálatos bölcs és óvatos vegyüléket, mely elég tömény ahhoz, hogy sarkallja a borozgató férfi képzelőerejét, s ugyanakkor eléggé szelídített, hogy ne ártson a nemesebb szerveknek, mély élettapasztalatról tett tanúbizonyságot." Márai Sándor
egy kis adalék a fröccshőöz..
http://borsevik.hu/item/86-a-froccs

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.