Kő-juice: a kőzet kifacsart leve

A kritikusaim időnként azzal vádolnak, hogy szeretek néha túlzásokba esni. Tudja mit? Lehet, hogy igazuk van, még akkor is, ha az idő végül gyakran mégiscsak engem igazol. Így volt ez, amikor az egyik kézműves borászunkról kijelentettem, hogy egy igazi fenegyerek, ő volt az, akinek a borait kóstolva először megfogalmazódott bennem, hogy van egy olyan borkategória, aminek eddig nem volt neve.

Ráspinál, Fertőrákoson

Így hát adtam neki egyet, ez lett a kő-juice!

Kő-juice jelzővel illetjük azokat a borokat, amelyek olyan koncentrációban közvetítik a termőhelyet, hogy esetükben "fajtajellegről" teljesen felesleges beszélni, ellenben a mindenkori, egyedi kőzet jellegét akár tanulni is lehet általuk. Ezek a borok olyan érzést hordoznak, mintha a borász, magát a termőhely kőzetét préselte volna ki, s annak levét töltötte volna palackba.

Félreértés ne essék:

véletlenül sem szeretnénk azt állítani, vagy bárkinek is azt sugallni, hogy ez az egyetlen üdvözítő út a különleges borok megismeréséhez, ám kétségtelen, hogy ilyen borok léteznek, s vannak, akik az ilyen típusú élményekre nyitottak, fogékonyak. Nagy tisztelettel üzenjük azonban azoknak, akik az ilyenformájú megközelítését a boroknak nem akarják érteni, vagy csak egyszerű szemfényvesztésnek/humbugnak tartják, nyugodtan fogják be fülüket, nem hozzájuk szóltunk e helyt!

Ha kifejezetten ezeket a borokat keresné, akkor a termékek között, külön rá is tud szűrni a kő-juice-ként jelölt borokra!

Ha megengedi írok néha:

Borokról, rendezvényekról, ajánlatokról. Néha pedig a véleményemet. Dolgokról. Keresse meg oldalt vagy alul a "piros kis fület", és iratkozzon fel Ön is.

 

Tetszenek a részletek! Ez a kép is Ráspinál készült, még 2015-ben.

Fontos újdonságot hozott apró vállalkozásunk életébe a 2020-as év: mostantól bankkártyával is fizethet nálunk!

Kovács Antal örökös magyar bajnok sommelier webshopja, ahol most már bankkártyával is fizethet!

1 hozzászólás

Mihály János

Tetszik ez a az elnevezés “Kő juice” !

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.