Kadarka. Milyen bor készül belőle?

A kadarka - ha jó kezekbe kerül - nehezen tud hibázni. Ezért is szeretem. Meg azért is kedvelem a kadarkát, mert remek alanya az étel bor párosításnak, erről itt, vagy itt olvashat: "bor könyv".

A kadarka szőlő, a kadarkából készült bor:

A kadarka szőlő a szőlőtermesztés szempontjából nem egy könnyű fajta, ez a vékony héjú szőlő alaposan próbára teszi a szőlész, a borász szaktudását. Sokan ezért sem kedvelik. Az egyik legismertebb nehézség vele kapcsolatban, hogy hajlamos a rothadásra.

Bora a sav - alkohol egyensúlyra épül, a tannin inkább csak színesítő elemként jelenik meg benne, ezért is tudjuk simulékonyan és harmonikusan párosítani számos ételhez.

Sokoldalúságát tekintve a kadarka nagyon univerzális fajta, ebből a szőlőtípusból szinte minden készíthető, köztük fehér bor (részletesebb lásd alul), pezsgő, rozé, siller, és vörösek is!

A kadarka borokat a webshopban itt éri el.

Podcastban a kadarkáról:

Ahogyan ezeket a sorokat írtam, jutott az eszembe, hogy az egri borvidék jeles borászával, az Almagyar Érseki Szőlőbirtok egyik tulajdonosásával, Csutorás Feri barátommal az egyik podcastban részletesen beszélgettünk a kadarkáról. Nem véletlenül, Csutorás Feri az AES színeiben az egyik legelkötelezettebb kadarka termelő borász Eger környékén. A podcastot keresse a spotify, apple podcast, vagy a google podcast felületén, valamint a podcast honlapján.

Ma még sokszor hangzik el kérdés, hogy mit jelent a podcast magyarul? A linken olvashat róla.

Ritka, és ezért érdekes is - fehérbor kékszőlőből:

Sokan nem tudják, hogy lényegében bármelyik kékszőlőből (azért vannak kivételek) készíthető fehérbor is, a kérdés inkább az, hogy mely fajták esetében van ennek értelme.

Az eddigi tapasztalatok alapján szinte egyértelmű, hogy azokból a kékszőlőkből készíthető élvezetes fehér bor, amelyek bora egyébként a sav-alkohol egyensúlyára épül. Nos, történetesen az egyik ilyen szőlő a kadarka.

Hogyan készülhet el a fehér kadarka?

A fehér kadarka készítése során szüret után azonnal kipréselik a termést, így a színanyagoknak esélyük sincs kioldódni, és persze a jellegzetes aromákból is kevesebb érkezik meg - így más aromakarter jellemzi innen kezdve a bort. A kadarka fajta azonban így is felismerhető, és mégis; a fehér kadarka nagyon más. Ő a kistestvér. Alanyi jogon.

Példa a fehér kadarkára:

Amikor ezeket a sorokat írrtam korábban, a webshopban a "normális" kadarkák mellett egy Polgár bor féle fehér kadarka volt elérhető - borászunk, a villányi Polgár Zoltán nagyon jól kapta el ezt a fonalat. A webshopban így írtam a fehér kadarkájáról:

Világos szalmasárga megjelenésű bor. Illatában a kadarka szőlőfajta jellegzetes fűszeressége köszön ránk félreismerhetetlenül, aminek társaságában virágos és szaftos gyümölcsöket idéző jegyek lépnek színre. A bor kóstolva száraz, életteli savérzet, könnyed érzetű test, összetett fűszeres íz-karakter, s meglepően hosszú utóíz jellemzi. Nos ilyen az, amikor kékszőlőből egy vagány fehérbort préselnek. Ezt a bort salátákhoz, halakból és fehér húsú szárnyasokból készített fogásokhoz, illetve friss sajtokhoz ajánlom kísérőként, nagy szeretettel!

Polgár pince fehér kadarka

Összefoglalás - kadarka:

A kadarkából jó kezekben igazi bor egyéniségek születhetnek, ugyanakkor sok borász nem szeret vele dolgozni - abból a szempontból ez érthető is, hogy a kadarka szeszélyes, kényes szőlőfajta. Ha mégis megteszik, nagyon vagány, szép borok születhetnek a fajtából. A kadarka borok remek lehetőséget kínálnak az étel bor párosítások során, én nagyon szeretek vele dolgozni, nagy lelkesedéssel válogatom be a webshop kínálatába a kadarkából készült tételeket. Azon többnyire budapesti éttermek borlapjaira is fel szoktam venni a kadarkát, ahol sommelierként együttműködöm a borlap kialakításában.

Ha többet is szeretne megtudni a kadarkáról, hallgassa meg az Almagyar Érseki Szőlőbirtok egyik tulajdonosával - Csutorás Ferivel készített, fentebb hivatkozott podcast epizódot!

Bor rendelés online - ingyenes kiszállítással is!

Bor, könyv, borszaküzlet, webshop -

az Önök visszajelzései:

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.