Mennyire kell édesnek lennie a forralt bornak? Így találja meg a tökéletes egyensúlyt

Az évek során rengeteg forralt boros rendezvényt celebráltam. Egy ilyen alkalom után kaptam egy visszajelzést, amely elég őszinte és nagyon találó volt:

"A bor lehetett volna édesebb. Tudom, hogy a nagy borszakik a szárazra esküsznek, ami kevesebb cukorral nyilván inkább jut érvényre, viszont könyörgöm, ha ez forralt bor, akkor felejtsük el a sznoboskodást és legyen olyan, amilyennek a forralt bornak lennie kell!"

Sokan éreznek így, és teljesen megértem. Ha valaki édesebben szereti a forralt bort, akkor ő úgy szereti. Elfogadom, ezen nincs mit vitatni.

evosoft forralt bor

Édes vagy száraz? Nem kell fekete-fehéren látni a kérdést

Sokat írtam már róla, hogy nem tartozom azok közé, akik a száraz borra esküsznek. Ha van a borban egy kevés maradékcukor, az sokszor kifejezetten segíti az ételek és borok párosítását. Ez a forralt bor esetében sincs másképp.

Kis kitekintő:

étel bor párosítás témában ajánlom ezeket a bejegyzéseket, itt, valamint a könyvben is írok erről bővebben.

A kérdés nem az, hogy „édes legyen vagy száraz”, hanem az, hogy helyükön legyenek az arányok!

Miért nem jó, ha túl édes a forralt bor?

A túlzott édesítés egyszerűen mindent elfed. A bor saját aromái, a fűszerek szépsége, az illatok karaktere mind háttérbe szorulnak, ha túl sok cukrot adunk hozzá.

Én inkább azt vallom: hagyjunk teret a bor aromáinak és a fűszereknek is. A cukor ne uralja le az egészet.

Miért vágyunk sokszor az édes ízre?

Ennek van egy tágabb, érdekesebb háttere is. A modern élelmiszeripar nagyon határozottan édesít (és sóz) mindent. Ez szépen lassan oda vezet, hogy az érzékelésünk elhangolódik. Ami tíz éve édesnek számított, ma már sokaknak csak „alig édes”.

Éppen ezért a forralt bor édesítésénél is érdemes megállni egy pillanatra. Nem biztos, hogy attól lesz jobb, ha több cukrot teszünk bele. A kevesebb itt sokszor többet mutat meg a borból.

Hogyan találjuk meg a nekünk tetsző édes-száraz egyensúlyt?

A jó hír az, hogy ezt nem lehet elrontani. A forralt borban pont az a szép, hogy könnyen lehet kísérletezni.

Próbálja ki ezeket:

• készítse el először visszafogott édesítéssel
• kóstoljon rá, és apránként adjon hozzá még egy kevés cukrot
• figyelje, mikor veszi át a cukor a vezetést az aromák felett
• egy ponton túl minden íz „összeolvad”, ezt érdemes elkerülni
• ha többen isszák, készíthet kettős adagot: egy szárazabbat és egy édesebbet, és keverhetők is

Az ideális arány mindenkinél más - ha kísérletezne:

A lényeg az, hogy meglegyen az egyensúly a bor, a fűszerek és a cukor között.

Ebben a bejegyzésben talál egy könnyen elkészíthető, pontos arányokkal működő alapreceptet: Forralt bor recept lépésről lépésre, sommelier módra

Érdemes ezzel kezdeni, és arra építeni tovább a saját ízlését. A forralt borban az a legszebb, hogy mindenki könnyen megtalálhatja a maga tökéletes egyensúlyát!

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.