Pezsgő. Lencse. Kérdés? :-)

"Régóta nem járt pezsgő a portánkon, de most végre becsapódott egy a kínálatunkba. Méghozzá nem is akármilyen darab; a hazai pezsgőkínálat egyik legszebb, legelegánsabb tétele repült velem szembe, én pedig nem tértem ki az útjából."

 

- írtam még valamikor az év közepén, a Zichy Birtok Zichy Anna (Méthode Traditionell) nevet viselő pezsgőjén örvendezve. Azzal folytattam, hogy

a pezsgők mindig is közel álltak a szívemhez, amire még az is rátett egy lapáttal, hogy hazánkban egyre több a nemzetközi mércével mérve is kimagasló minőségű tétel.

 

A pezsgő nem csak az ünnepek itala!

A pezsgővel kapcsolatban mindenképpen kiemelendő, hogy nem csak az ünnepek itala. Ünnepi ital, ez nem kérdés, de a szürke hétköznapokból ugyanúgy ünnepet csinál, ha jól nyúlunk hozzá.

Még 1996-ban, Reims városában szembesültem ezzel, amikor egy vendéglőbe betérvén, az ételek mellé főleg pezsgőket ajánlott nekünk az étterem tulajdonosa. Annyira meghökkentő volt ez akkor számomra, hogy éltem a lehetőséggel. Azóta tudom, hogy a pezsgő, alanyi jogon is nagyszerű ételkísérő.

Zichy Birtok, Zichy Anna pezsgő

A lencse (ezúttal) ünnepi kísérője: a Zichy Anna pezsgő!

"A pezsgő nem csak az ünnepek itala" - ez a gondolat adta eredetileg ennek a bejegyzésnek a gerincét. Aztán eljött az év vége, és szokás szerint lencsét készítettünk, hagyományosan ezt szoktuk főzni szilveszter napjára. Idén is így volt, és most egy nevezőre hoztam mindent. A lencsefőzeléket, amely a világ egyik legegyszerűbb étele, és a pezsgőt, ami ezúttal az ünnepet jelenítette meg az asztalon.

Zichy birtok pezsgő - és persze: lencse!

A lencsét nagyon szeretem, kár, hogy ritkán készítjük itthon, az igazat megvallva is értem, hogy miért. A mi lencsénk mindig lazább egy kicsit, mivel nem szeretjük, ha összeáll, mint a beton.

A pezsgő az összekóstoláskor még lazábbá teszi az ételt, s egy teljesen más-, újszerű gasztronómiai élményt varázsol az asztalra. A Zichy Birtok tokaji pezsgője nagyszerű választás a lencséhez! Pompás fogássá varázsolja a lencsét, ami - valljuk meg - amúgy nem egyszerű feladat!

A pezsgő jó dolog, a pezsgő vagány, ne tartogassuk csak a különleges alkalmakra!

Kapcsolódó blogbejegyzések:

Pezsgőkínálatunk a webshopban - kis kiszerelésben is:

Kis üveges pezsgő

A blogon számos további bejegyzést olvashat az ételek és borok párosításáról, ezeket a bejegyzéseket egy csokorba gyűjtve / szűrve, itt találja!

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.