Habzóbor - Ön mennyire ismeri?

Mi a jó a habzóborban?

A habzóborban az a jó, hogy nem kell hozzá különleges alkalom, mégis „pezsgőélményben” részesíthetjük magunkat a nap szinte bármely szakában.

A habzóbor nem pezsgő!

A pezsgő az un. "Második erjedés" során nyeri el széndioxid tartalmát. A borhoz cukrot és élesztőt adnak, palackba - vagy erjesztő-tartályba töltik - s lezajlik az a bizonyos erjedés, melynek során az ital elnyeri szén-dioxid tartalmát. A habzóbor esetében másképpen zajlik mindez...

És akkor, hogyan készül a habzóbor?

A habzóbor születését - nagyon leegyszerűsítve - úgy kell elképzelni, mint a szódavíz-készítést. A bort szén-dioxiddal telítik, palackozzák, pihentetik egy-két hétig és máris fogyasztható.

Mikor igyuk a habzóbort?

Nagyon fontos, ne túl gyakran, csakis akkor, ha megfelelő alkalmat találunk rá! Ilyen „ritka” alkalmak lehetnek: reggel besüt a nap az ablakon. Spárgás omlett a reggeli. Hal az ebéd, vagy éppen szárnyas a vacsora. Különben is, nyári melegben hűsít, téli hidegben melegít. Mondjam még?

Habzóbort étkezés előtt?

Bizony, a habzóbor hibátlan aperitif ital!

A habzóbor mint ételkísérő?

Még szép! A habzóbor salátákhoz egyenesen tökéletes. Ezen felül halakból és fehérhúsú szárnyasokból készített fogásokhoz, érlelt sonkákhoz, felvágottakhoz, tengeri herkentyűkhöz és friss sajtokhoz is érdemes kipróbálni.

Rosé és piros habzó?

Szintén nagyszerű ételkísérők. Pizza, paradicsomos tészták, lecsó, paprikások, füstölt sonkák és nem túl érett keménysajtok mellett egyaránt remekül teljesítenek.

Milyen pohárból igyuk a habzóbort?

Szerintem nem érdemes túlbonyolítani a dolgot, egy fehérboros pohár tökéletes választás a habzóbor fogyasztáshoz.

Milyen hőmérsékleten fogyasszuk a habzóbort?

A pezsgővel ellentétben azt mondom, hogy ha úgy esik jól, akkor a habzóbort fogyasszuk akár jéghidegen. Mégis inkább azt tanácsolom, hogy az alkoholtartalomnak megfelelően temperáljuk. Azaz, vegyük alapul az alkoholtartalmat és ezt az értéket célozzuk meg celsius fokban.

Habzóbor és stílus?

A habzóbor stílus. Tudja, hogy mit mondanak arra az emberre aki kézműves habzóbort fogyaszt? Nos azt, hogy van stílusa! :-)

Hol keresse a habzóborokat?

Ahogyan igazi borral, úgy habzóborral is kevesen foglalkoznak kis hazánkban, de milyen szerencse, hogy van ez a remek szűrési lehetőség itt, nem igaz? :-) ne aggódjon, nem lesz nehéz a választás!

Etyeki domboldal

3 hozzászólás

Kovács Antal

Firmánszky Györk, tokaji borász válasza:

Egy oldott oxigént nézni kene a borban illetve egy vas es réz tartalmat! Labor megmondja ezeket és onnan tudunk lépni.
Egyébként ha 0 fok körül lett nyomva, tartályban előszaturálva egy hétig és nyomás alatt palackozva csak az előző kettő lehet a baj!

Kovács Antal

Kedves András,

megkérdem Tánczos Zoltán borászt, hogy ő mit gondol erről. Íme a válasz:

“Nem biztos, hogy jól értem a kérdést…de ha palackozás kapcsán merül fel a kérdés, arra az “ellennyomásos töltőgép” a válasz, egyszerű töltőgéppel ezeket nem lehet súlyos co2 veszteség nélkül tölteni.

Ez egy 600 palack/órás félautomata: https://www.szervin.hu/hirek/20201205/index.html

A kisebb volumenek esetében a palackban lehet szaturálni….

Remélem a kérdésre válaszoltam."

Markovics András

Mit kell tennem, hogy a széndioxid ne távozzon el azonnal a kieresztett habzóborból? Nyomás, hőmérséklet, elnyeletési idő optimális. A szaturálóban a bor megfelelő mennyiségű széndioxidot köt le, mégis a kieresztést követően azonnal eltávozik a széndioxid.

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.