Pezsgő a dekanterben? Pezsgő a dekanterben!

A helyszín: 1996, Champagne, Reims városa

Itt képviseltem hazánkat először a Sommelier Európa Bajnokságon, az a Trophée Ruinart Meilleur Sommelier d'Europe elnevezésű kontinens viadalon. Öt napig tarott a verseny, miközben kóstolókon, ebédeken, gálavacsorákon, szakmai bemutatókon vettünk részt.

Az egyik vacsora alkalmával, olyan meglepetésben részesültem, ami akkor felkavart, s azóta is élénken él bennem. Miközben elfoglaltuk ülőhelyeinket az asztaloknál, arra lettem figyelmes, hogy a Maison Ruinart (Ruinart Pezsgőpincészet) Chef Sommelier-je - és legalább tíz kollégája -, az üdvözlésünkre szánt pezsgőket dekanterekbe töltik, azaz szó szerint dekantálják a pezsgőket.

Nyugati kollégáink rá se hederítettek az éppen zajló műveletre, nekik ez természetes volt. De azok, akik Európa keleti országaiból érkeztek, egyszerűen nem hittek a szemüknek; hát ezt meg hogy gondolják? Nem voltam rest, felálltam az asztaltól, s megkértem a sommelier csapat vezetőjét, mesélje el nekem,

miért kell egy pezsgőt dekantálni?

A válasz egyszerű volt; az éppen felszolgált Champagne még nagyon fiatal, nemrégiben került forgalomba. Ennek megfelelően kissé zárkózott. Az áttöltés során levegővel dúsúl, s ezáltal az illata összetettebb, íze teljesebb lesz. S mivel látta a szememben a következő, még fel sem tett kérdést, már válaszolt is; nem, nem kell attól tartani, hogy az áttöltés során elveszíti a pezsgő a szénsavtartalmát. Egy minimális mennyiséget persze elveszít, de csak annyit, amitől a fiatal ital íze kissé megszelídül, s összességében harmonikusabb lesz.

Pezsgő dekantálás

Erről az élményről eddig nem, vagy csak alig beszéltem az utóbbi 25 évben, a többség számára ugyanis a pezsgő dekantálásának gondolata nagyon idegen. De most már úgy vagyok vele, hogy miért ne én legyek, aki itthon elsőként számol be a pezsgő dekantálásának lehetőségéről -  azóta sem hallottam róla, hogy a témáról bárki is beszélt volna Magyarországon. Mindenesetre a lelkiismeretem tiszta, az információt átadtam! :-) Bízom benne, hogy sokan építkeznek belőle, illetve kezelje mindenki saját vehemenciája, meglátása szerint.

Még egy pár gondolat a dekantálásról:

Arról hogy mit érdemes dekantálni, hogyan érdemes dekantáni, itt és itt írtam még.

Még egy pár gondolat a pezsgőről:

Meg a lencséről. Meg Zichy Annáról. :-) Itt: Pezsgő és lencse!

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.