Mely borokat kell dekantálni? Hogyan változik a bor szerkezete az érés során?

A kérdésre, hogy mely borkat kell dekantálni, az a közkeletű tévhit, hogy kizárólag az idősebb, érettebb borokat szükséges dekantálni. Ez közel sincs így, de mielőtt elmerülünk a részletekben tisztázzunk néhány dolgot:

Mire való a dekanter?

A dekantálás jelentése "hivatalosan": üledékmentesítés. Persze mint annyi mindennek az idők folyamán, ennek a szónak is változott a jelentése, ma a nagyközönség egészen biztosan a levegőztetés fogalmát köti össze a dekanterrel, dekantálással. Teszem hozzá, hogy lassan a sommelier-ek is első sorban ezt értik alatta.

Hogyan kell elképzelni a dekantert?

Sok féle verzió létezik belőle, a mellékelt képen a Riedel márka egyik változata látható.

Riedel dekanter

 

(A kép forrása: https://www.riedel.com/en/shop/decanter/decanter-240000014 )

Dekantáló, dekanter, vagy karaf?

A dekantáló, dekanter és a karaf egy és ugyanaz az eszköz, sőt láttam már olyat is, hogy "magyarul" is az angolos formát használták, azaz decanter-ként írták, nevezték.

Ha már dekantálásról beszélünk, akkor nem árt tisztázni, hogy:

Hogyan változik a bor szerkezete az érés folyamán?

Erre a válasz nagyon tömören az, hogy a bor szerkezete az idő előrehaladtával: gyengül. Szintén nem árt tisztázni azt, hogy:

Mit tesz a levegő a borral, miközben dekantáljuk?

Lazít rajta!

Mi következik a fentiekből - fiatal bor esetén?

A fiatal bor szerkezete tehát –önmagához mérten- erősebb, s az idő előre haladtával veszít tartásából. Könnyű belátni, hogy amennyiben egy fiatal bort dekantálunk, ezzel szerkezetén lazítunk, felszínén simítunk, s így az jobban elengedi aromáit. Harmonikusabb íz, teljesebb aroma a jutalom gondoskodásunkért cserébe.

Más a helyzet az idősebb borok esetében:

Ha egy csúcs közelben járó bort dekantálunk, nagy valószínűséggel legélvezetesebb formájába tudjuk hozni az áttöltés során, s jó eséllyel teljes pompájában fog tündökölni a kehelyben. Az ilyen bor esetében azt javaslom, hogy egy szűk átmérőjű dekanterbe töltsük a bort, amelyben nem érintkezik nagy felületen a levegővel.

De mi a helyzet, egy olyan borral, amelyik már „erősen” a csúcson jár, vagy esetleg már át is lendült ezen az állapoton? Ilyenkor jobb, ha nem dekantáljuk a bort, mert a bor szellőztetése során a levegő minden bizonnyal annyit lazít rajta, hogy teljesen megbontja szerkezetét, s így az szétesik.

Néhány konkrét példa

A következő linkre kattintva talál néhány példát azokra a borokra, amelyeket érdemes fogyasztás előtt levegőztetni. Azt külön ki szeretném emelni, hogy a lista nem teljes - tényleg csak példáknak szántam őket: borok az online borkínálatunkból, amelyeket érdemes fogyasztás előtt dekantálni, levegőztetni. Az online borbolt teljes kínálatát itt éri el. Kérdés esetén személyesen is szívesen segítek, nézzen be a borkereskedésbe, de rám is csöröghet!

Összefoglalva - mit és hogyan dekantáljunk?

  • fiatal bor esetében: igen!
  • csúcs közelben járó bor: igen,
  • csúcson lévő bor: igen, levegőztessük a bort, de szűkebb, kis átmérőjű dekantert hasznájunk!
  • csúcsán túl járó bor: nem, egyáltalán nem javallt a bor levegőztetése!

Ajánlom a figyelmébe ezt az írást is, ahol a rosé borok dekantálása kapcsán elmélkedtem!

A magyar bor magyar hangja(i):

Amennyiben jobban is érdeklődik a borkultúra iránt, ajánlom figyelmébe "A sommelier a magyar bor magyar hangja" című könyvemet, amelyet megtalál a webshopban, vagy az ingyenesen hallgatható podcastunkat ami szintén a "A magyar bor magyar hangja" címet kapta. A podcastban jellemzően borászokkal beszélgetünk a borról, legfőképpen a magyar borról, és persze sok minden másról. Tartson velünk!

dekanter, vagy karaf

Vásárlóink visszajelzései:

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.