Mely borokat kell dekantálni? Hogyan változik a bor szerkezete az érés során?

A kérdésre, hogy mely borkat kell dekantálni, az a közkeletű tévhit, hogy kizárólag az idősebb, érettebb borokat szükséges dekantálni. Ez közel sincs így, de mielőtt elmerülünk a részletekben tisztázzunk néhány dolgot:

Mire való a dekanter?

A dekantálás jelentése "hivatalosan": üledékmentesítés. Persze mint annyi mindennek az idők folyamán, ennek a szónak is változott a jelentése, ma a nagyközönség egészen biztosan a levegőztetés fogalmát köti össze a dekanterrel, dekantálással. Teszem hozzá, hogy lassan a sommelier-ek is első sorban ezt értik alatta.

Hogyan kell elképzelni a dekantert?

Sok féle verzió létezik belőle, a mellékelt képen a Riedel márka egyik változata látható.

Riedel dekanter

 

(A kép forrása: https://www.riedel.com/en/shop/decanter/decanter-240000014 )

Dekantáló, dekanter, vagy karaf?

A dekantáló, dekanter és a karaf egy és ugyanaz az eszköz, sőt láttam már olyat is, hogy "magyarul" is az angolos formát használták, azaz decanter-ként írták, nevezték.

Ha már dekantálásról beszélünk, akkor nem árt tisztázni, hogy:

Hogyan változik a bor szerkezete az érés folyamán?

Erre a válasz nagyon tömören az, hogy a bor szerkezete az idő előrehaladtával: gyengül. Szintén nem árt tisztázni azt, hogy:

Mit tesz a levegő a borral, miközben dekantáljuk?

Lazít rajta!

Mi következik a fentiekből - fiatal bor esetén?

A fiatal bor szerkezete tehát –önmagához mérten- erősebb, s az idő előre haladtával veszít tartásából. Könnyű belátni, hogy amennyiben egy fiatal bort dekantálunk, ezzel szerkezetén lazítunk, felszínén simítunk, s így az jobban elengedi aromáit. Harmonikusabb íz, teljesebb aroma a jutalom gondoskodásunkért cserébe.

Más a helyzet az idősebb borok esetében:

Ha egy csúcs közelben járó bort dekantálunk, nagy valószínűséggel legélvezetesebb formájába tudjuk hozni az áttöltés során, s jó eséllyel teljes pompájában fog tündökölni a kehelyben. Az ilyen bor esetében azt javaslom, hogy egy szűk átmérőjű dekanterbe töltsük a bort, amelyben nem érintkezik nagy felületen a levegővel.

De mi a helyzet, egy olyan borral, amelyik már „erősen” a csúcson jár, vagy esetleg már át is lendült ezen az állapoton? Ilyenkor jobb, ha nem dekantáljuk a bort, mert a bor szellőztetése során a levegő minden bizonnyal annyit lazít rajta, hogy teljesen megbontja szerkezetét, s így az szétesik.

Néhány konkrét példa

A következő linkre kattintva talál néhány példát azokra a borokra, amelyeket érdemes fogyasztás előtt levegőztetni. Azt külön ki szeretném emelni, hogy a lista nem teljes - tényleg csak példáknak szántam őket: borok az online borkínálatunkból, amelyeket érdemes fogyasztás előtt dekantálni, levegőztetni. Az online borbolt teljes kínálatát itt éri el. Kérdés esetén személyesen is szívesen segítek, nézzen be az üzletbe, de rám is csöröghet!

Összefoglalva - mit és hogyan dekantáljunk?

  • fiatal bor esetében: igen!
  • csúcs közelben járó bor: igen,
  • csúcson lévő bor: igen, levegőztessük a bort, de szűkebb, kis átmérőjű dekantert hasznájunk!
  • csúcsán túl járó bor: nem, egyáltalán nem javallt a bor levegőztetése!

A magyar bor magyar hangja(i):

Amennyiben jobban is érdeklődik a borkultúra iránt, ajánlom figyelmébe "A sommelier a magyar bor magyar hangja" című könyvemet, amelyet megtalál a webshopban, vagy az ingyenesen hallgatható podcastunkat ami szintén a "A magyar bor magyar hangja" címet kapta. A podcastban jellemzően borászokkal beszélgetünk a borról, legfőképpen a magyar borról, és persze sok minden másról. Tartson velünk!

dekanter, vagy karaf

Vásárlóink visszajelzései:

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.