A mi boraink a töménységet, a sűrűséget képviselik - podcast a Hegyi-Kaló Pincével

Ebben a podcastban Kaló Imre borász lánya Kaló Júlia, és becses férje, Hegyi Ádám szomolyai borászok voltak a beszélgető partnereim. Kaló Imre ahogyan korábban arról röviden írtam, fogalom a magyar bor világában. Az ő szellemi örökségét ápolják tovább Szomolyán Júlia és Ádám - Hegyi-Kaló Pince néven.

A podcast jelentése:

Egy közbevetés: ha esetleg idegen lenne Önnek a podcast jelentése, akkor arról a linken olvashat.

Mondanivaló a borról:

Maga a podcast egy kicsit talán hosszabb lett, mint a többi, ami nem is meglepő, mert Júliának és Ádámnak van mondanivalója a borról bőven. Gondban voltam a podcast címválasztásával is, annyi mindent ki lehetne ragadni az adásból, végül hosszas gondolkodás után választottam ki az egyik elhangzott mondatot:

A mi boraink a töménységet, a sűrűséget képviselik

 Hegyi-Kaló Pince, Hegyi Ádám, Kaló Júlia a podcastban

És nem is akárhogyan teszik ezt a Hegyi Kaló Pince borai (a borokat itt találja a webshopban), mert nem csak, hogy elképesztően tartalmas borokat segítenek a világra a szomolyai hegyoldalban, de mindezt számomra rendkívül hiteles, és autentikus módon teszik. Le a kalappal előttük, tényleg. Azt hiszem, hogy a Hegyi-Kaló Pince borai egészen kivételes képviselői annak a filozófiának, amit én a bor összefüggésében követendőnek tartok:

“Nem a tervezőasztalon születtek, nem azért jöttek a világra, hogy a piackutatók által meghatározott fogyasztói igényeket kielégítsék. Az a küldetésük, hogy a fogyasztóhoz elvigyék az adott év, a termőhely üzenetét - így nyújt minden évjárat, és minden termőhely más és más élményt. Itt a borász nem tervezi, hanem segíti a bor megszületését.”

 

Nem szándékozom lejegyzetelni a podcastot, hallgassa meg Ön is a beszélgetést, amúgy is hitelesebb ezeket a gondolatokat egyenesen a borász szájából hallani.

Online rendelhető Hegyi Kaló Pince borok Kovács Anti webshopjában

Kedvcsinálónak néhány gondolat a podcastból:

  • Az adásban Ádám alaposan kifejti, hogy mit érdemes tudni az intenzív növényvédelem és a bio szemlélet viszonyáról. Megkerülhetetlen egy ilyen beszélgetés során az is, hogy adjunk egy leírást arra vonatkozóan, hogy mit értünk bio alatt - hát adunk.
  • Fontos megérteni, hogy miért is nem olyan egyszerű kérdés, amikor a borászok (bármilyen megfontolásból is) de vásárolják a szőlőt, és nem maguknak termelik azt.
  • “Vicces” - nem is, inkább elszomorító látnom, hogy szinte minden podcastunkban előkerül az, hogy a jó bor alapja a kiváló minőségű szőlő. A mi borászaink rendre azt mondják, hogy a bor 80-95 százalékban az ültetvényen készül el - kis túlzással élve a pincében már csak elrontani lehet a születő bort. És, hogy miért írtam azt, hogy elszomorító ezt látnom? Azért mert ez a hozzáállás sajnos úgy általában a bor esetében közel sem olyan elterjedt, mint amit én követendőnek tartok. Az esetek döntő többségében a bor sajnos nem más, mint egy újabb élelmiszeripari termék - de azt hiszem egy kicsit elkanyarodtam...
  • hosszasan beszélünk a címben említett sűrű borokról, arról, hogy mekkora tőketerhelés mellett tudnak ezek különlegesen természetes borok megszületni, és hogy micsoda potenciál van ezekben a borokban. Hegyi Ádám a podcastban arra is kitér, hogy az alacsony tőketerhelés nem csak a borok beltartalmára van jó hatással, de magának a szőlőültetvénynek az élettartalmára is jó hatással van.
  • A Hegyi Kaló Pince azon kevés pincék egyike, amely elmondhatja magáról, hogy természetes módon születő bort segít a világra, és az édes vörösek (az édes vörös borok problematikájáról itt írtam) elvezetnek minket most az aszú borokhoz:
  • Kaló Júliáról megtudjuk, hogy az aszú bor milyen mélyen meghatározza a gondolkodását (nem tudom, hogy tudták-e róla például, hogy az egyetemi kutatási területe és a doktori fokozatának a tárgya is a szőlő aszúsodása, és az aszú bor) Ádám levezeti, hogy a nálunk is kapható "Tiszta szívvel" nevű Botrytiszes Turánjuk miért is olyan elképesztően drága. Amikor azt írom, hogy elképesztően drága, akkor tényleg nem viccelek, nézze csak meg nyugodtan a webshopban. Bár vannak a vásárlóink között néhányan akik megengedhetik maguknak ezt a bort, azért rá-rácsodálkozunk amikor egy-egy rendelésbe bekerül.

Hegyi-Kaló - Egri Örökségül Vörös

Egri Örökségül Vörös bor a Hegyi-Kaló Pince gondozásában

Ezt az újabb podcast beszélgetést szokásom szerint a hírlevélben harangoztam be - és ha már az adás a Kaló féle borok körül forgott, természetesen az egyik ajánlott bor is egy Hegyi-Kaló Pince tétel a címben is említett vörösbor volt. Ezt írtam róla:

Nyílt kádas erjesztéssel, majd további 30 napos héjon áztatással látta meg a napvilágot a Hegyi-Kaló pince Turán és Kékfrankos házasítása. Gazdag, de puha tannin, koncentrált test és egy olyan érzést árasztó aroma világ jellemzi ezt a vörös bort, mintha keleti bazárok fűszer sorain sétálnánk fel, s alá.  Ez a vörösbor egy full naturális, kis tételben született bor; érdemes már most ránézni, mert borítékolható, hogy hamarosan már csak egy emlék lesz a horizonton.

Előbb-utóbb már csak emlék lesz, ezért álljon itt is, hogy mi szerepelt a borleírásban:

Intenzív bíborvörös színű bor. Illatában fekete bogyós gyümölcsök játsszák a főszerepet, elegáns fűszeres és ásványos jegyek kíséretében. A bor kóstolva száraz, savai lendületesek, tanninja fiatalos, teste telt, gazdag. Intenzíven áradó, gyümölcsös fűszer vonulat jellemzi a hosszan megmaradó ízképet. Alapvetően még fiatal vörösbor; dekantálása a bor fogyasztása előtt kifejezetten ajánlott. A Hegyi-Kaló Pince ezen borát kacsa, liba és sertés sültek mellé, bélszínhez, valamint kemény sajtokhoz ajánlom kísérőként, nagy szeretettel!

 

A bort, amíg fogható a Hegyi-Kaló Pince webshop kínálatában a linken keresse!

Dekantálás

Egy megjegyzés a borok fogyasztásához: a Hegyi-Kaló Pince féle borok esetében kifejezetten javaslom, hogy fogyasztás előtt kicsit levegőztesse, szellőztesse őket. A dekantálás hatására még szebben ki fognak nyílni. Az egyes borok leírásában a legtöbb helyen feltüntetem, hogy hány Celsius fokon javaslom őket fogyasztani - az ilyen beltartalmi értékkel bíró borok, mint amilyenek a Kaló borok is, megérdemlik és meg is hálálják az odafigyelést!

Hallgassa meg, és ne felejtsen el feliratkozni a podcastra:

Jó szórakozást a podcasthoz, bízom benne, hogy tartalmasnak fogja találni, örömmel veszem a visszajelzéseit - ha még nem tette volna, iratkozzon fel a következő felületek valamelyikén:

Spotify / Google Podcast / Apple Podcast

Bor, könyv, borszaküzlet, webshop -

az Önök visszajelzései:

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.