Igen, édes vörösbor elviekben születhet. Elviekben.

Egy örökzöld téma - még a régi weboldalról, tudom, hogy sokakat érdekel, ezért áthoztam az új felületre is:

Az egyik nap éppen a pincében állítottam össze a rendeléseket, amikor az egyik régi vásárlónk hívott. Édes vörösbort keresett - ajándéknak. Az utóbbi években szinte teljesen megfeledkeztem erről a problémáról, de az eset után úgy éreztem, itt az ideje, hogy „beszéljünk róla”:

Igen, édes vörösbor elviekben születhet. Elviekben.

Ennek több oka is van. Az egyik legfontosabb, hogy az általunk ismert kék szőlőfajták döntő többsége egyáltalán nem alkalmas arra, hogy harmonikus, szép ízegyensúlyban lévő édes bort adjon. S ebben nem más, mint a tannin a „ludas”. Tannin + cukor = életszerűtlen ízkombináció, a közepén két „balkanyarral”... A cukor kiemeli a tannin fanyarságát, a tannin pedig nyomatékosítja az édességérzetet. Nagyjából olyan, mint amikor csokoládéhoz kóstoljuk a száraz vörösbort: az mekkora baleset!

Milyen szőlő, milyen terület jöhet szóba?

A vékony héjú, alacsony csersavtartalmú borokat adó kék szőlők (pl. kadarka) elvben képesek ebben az összefüggésben (is) felülmúlni a klasszikusokat, számukra azonban különleges adottságú szőlőskert kell ahhoz, hogy ne rothadjanak, hanem szépen töppedjenek bogyóik. Főleg a késő őszi szeszélyes időjárás mellett. Meredek hegyoldalakra tessenek gondolni, olyan helyekre, ahol állandó a széljárás, köves a talaj, magas a hőösszeg. Tudják, hogy hány ilyen terület van hazánkban? Hááát, nagyon kevés. Két kezünkön talán sorra is vehetnénk őket. Mivel ilyen hegyoldalból kevés van: ezek drágák. Mivel drágák, nincs az az „őrült” aki ezekre a helyekre olyan kockázatos fajtát telepítene, mint pl. a kadarka.

Nem mindennapi élmény!

Eddig egyetlen borásztól kóstoltam néhány természetesen édes vörösbort (naná, hogy kadarka volt) és mondhatom, nem mindennapi élményben volt részem általuk. Ám ezek a borok is inkább a szabályt erősítő kivételek voltak, sem mint követhető etalonok.

Időnként írok:

Persze, ha újra belefutok egy ilyen tételbe, akkor mindenképpen jelentkezem - itt a remek alkalom, hogy megkeresse az "időnként írok" kis piros fület az oldalon!

A boltok polcai mégis roskadoznak az édes vörösektől...

A fent taglaltak ellenére a polcok roskadoznak a félédes és édes vörösboroktól. Hogyan lehetséges ez? Mustsűrítménnyel édesítik őket...

A természetesen készülő édes vörösek:  nagyszerű ételkísérők!

Az a néhány pazar-édes veres, melyekhez szerencsém volt, mind nagyszerű ételkísérőnek bizonyultak, megalapozott helyük tehát biztosan lenne a gasztronómiában!

Update 2020 novembere - amíg fogható, addig keresse:

Egri Cabernet Sauvignon "Tiszta lap" 2018

Kovács Antal, örökös magyar bajnok sommelier

1 hozzászólás

Gime

“… csokoládéhoz kóstoljuk a száraz vörösbort: az mekkora baleset!”
Hmm… hát azért egy 70-80%-os csokoládéfalatra rákortyolni egy erősebb Cabernet Sauvignon-t… azért az hmm, nyamm. ;)
Minden mással 111%-osan egyetértek. :)
Üdv!
Gime.hu

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.