Milyen bort válasszunk a paradicsomos spagetti mellé?
A paradicsomos spagetti (vagy spaghetti) - borválasztás szempontjából - egyik legmeghatározóbb momentuma, a paradicsom pikáns-, édes-savas íztengelye. Olyan bor illik hozzá tehát, amelyik nem csak aromában passzol, de játékos savaival, a paradicsom savasságát is képes kibalanszírozni. A sillert mint bortípust sokat méltattam már, és most is azt mondom, használjuk ki a siller bor sokoldalúságát: egy sillerrel szinte lehetetlen mellélőni az ilyen típusú, olasz paradicsomos tészta mellett.
Én ezúttal az Almagyar Érseki Szőlőbirtok, azaz Csutorás Ferenc barátom sillerét választottam, ami történetesen Kadarka szőlőből született. A kadarka szerintem egy rendkívüli bor, ha az ételek és borok harmóniáját keressük. Ha tehetem, én gyakran választom! A borászok közül azonban sokan kerülik, ugyanis a borász szemszögéből nézve a kadarka a nehezebben kezelhető szőlőfélék közé tartozik (folytatás...)
Csutorás Ferenc Egri Kadarka Sillere boráról ezt írtam a webshopban:
Élénk cseresznye piros színű megjelenés. A bor illatában zamatos piros bogyósgyümölcsök aromái randevúznak, hecsedli és málna főszereplésével. A bor kóstolva száraz, savai pikánsak, teste könnyed érzetű. Ízében a gyümölcsösség mindent visz, mint nyári vihar a szalmakalapot. Ez az egri bor egy példás siller, a legjobbik fajtából! Halászléhez, gulyásleveshez, lecsóhoz, pörköltekhez, paprikásokhoz, paradicsomos tésztákhoz, pizzához és sültek mellé ajánlom kísérőként. Nagyszerű fröccs és forralt bor alap!
Az Almagyar Érseki Szőlőbirtok borait a webshopban itt találja, úgy általában pedig a siller borainkat itt.
Szóljon hozzá
Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.