Tafelspitz. Szeretem. És milyen bor passzol hozzá?

Tafelspitz. Szeretem. De ritkán készítjük sajnos. Pedig nagyon jó étel, különösen, ahogyan a feleségem készíti. A tafelspitz megfelelő borral persze még nagyobbat szól az asztalon. Annak ellenére, hogy marhahúsról van szó - a vörösborokat nagy ívben elkerülöm.

Milyen bor passzol a Tafelspitzhez? Nem, nem vörös!

A marhahús (ez esetben szürkemarha volt az alapanyag) ugyanis a főzés után vajpuha lesz; nincs szükségünk tanninra, ugyanis nincs mit ellensúlyozni vele! Kell viszont test, méghozzá jó nagy! Tapasztalataim szerint, ilyenkor a nagytestű, komoly beltartalommal rendelkező, krémes felszínű fehér- és rozé borok között szerencsés válogatni.

Bor és tafelspitz!

Ezúttal (is) a Kancellár Birtok Juhfarkjára esett a választásom, nem véletlenül! A Kancellár Birtok Juhfarkját sűrű szerkezet és lezser elegancia jellemzi. Mintha csak azért született volna, hogy ételek, köztük a Tafelspitz mellett kerüljön a terített asztalra.

Nem a Kacellár Birtok bora azonban az egyetlen lehetőség, sőt. Egy kiváló tipp lehet még például a Pontica Pince Ezerjója is! Zárójelben: az Ezerjó egy ősi magyar szőlőfajta, ebben a bejegyzésben talál róla még pár gondolatot.

Mit kell tudni a tafelpitzről?

A tafelspitz egy olyan étel, amelyet még az Osztrák-Magyar Monarchiából eredeztetünk, azon belül is bécsi éttermek specialitása, egyébként Bécsben ma is sok helyen kapni. Magyar megfelelője a tányérhús, nagyon leegyszerűsítve puhára főtt marhahúsról beszélünk, amit a vele együtt főtt zöldségek ízesítenek. A kulcsa a jó minőségű marhahús (nem egyszerű kérdés ez ma), illetve az akár 4-5 órás főzési idő.

Itt a blogon ez a link gyűjti egybe az étel-bor párosításról szóló bejegyzéseimet. 

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.