Ezerjó!

Ha megkérdezik - márpedig újra és újra megkérdezik, hogy melyik a kedvenc pincém, melyik a kedvenc borom, akkor a konkrét válaszadást többnyire ki szoktam kerülni. Nem az az érdekes ugyanis, hogy nekem, a sommeliernek mi tetszik, hanem az, hogy Önnek mi való a kedvére.

Ezért inkább abban próbálok meg segíteni, hogy megtaláljuk az Ön válaszait.

Néha azonban mégis rávágom a saját válaszomat, egy gyakran említek egy olyan pincét, ami egyetlen egy fajtára, az Ezerjóra tett fel mindent, és ez a pince a Móri Pontica Pince! (A Pontica Pince bora a webshopban itt érhető el.)

Az Ezerjó a  móri borvidék emblematikus szőlőfajtája. Más borvidékeken is fel-fel tűnik, de igazán Mór környékén érzi magát otthon. A Pontica pince nagyon vagányan áll ehhez a kérdéshez, ugyanis kizárólag ennek a fajtának a népszerűsítését tűzték ki célul. Jellemzően néhány száz palack bort szűrnek csupán évjáratonként.

Az, hogy a Móri borvidéken ők viszik a karmesteri pálcát a borok minőségének összefüggésében, számomra nem kérdés. De tovább megyek; az egyik kedvenc fehérboros pincém az országban.

Ezerjó tételüket sertéssültek, kacsa és libafogások, valamint főtt marhahús (pl.: Tafelspitz) mellé ajánlom kísérőnek. Az élmény észbontó lesz!

Az Ezerjó szőlőfajta:

Õshonos magyar fajta, más országokban tudtommal nem is termesztik. Hagyományosan karós mûveléssel, kopaszmetszéssel termesztették a régi időkben, főként Mór környékén.

Fogyaszthatóságának kezdete október eleje. Megfelelõ fürtterhelés mellett kíváló cukor és extraktgyûjtõ fajta, savait hosszan képes megõrzi - ami egyben a bor gerincét, tartását is adja!

Az ezerjó szőlőfajta alkalmas késõ szüretelésû borok, esetenként édesborok készítésére. Szárazabb, széljárta dûlõkben, csapadékszegényebb õszökön a bogyók töppednek, mazsolásodnak. Párásabb, védettebb dûlõkben, kedvezõ körülmények között a botrítisz (szürkepenész) megtelepszik a fürtökön és aszúsodásnak indulnak a bogyók. A fajtáról részletesebben a pince oldalán olvashat.

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.