Garázsbor. Tudja, hogy mit értünk alatta?

A Bor, mámor, Provence című filmről írtam korábban pár sort arról, hogy a sommelier szemüvegén keresztül is érdekes filmről van szó. Volt a filmben azonban még egy fogalom, ami szerintem érdekes lehet a borkedvelők számára, ez pedig a garázsbor.

Mi is az a garázsbor, mit értünk alatta?

Nézzük talán egy konkrét példán keresztül - nekem a filmben elhangzó garázsbor kifejezés egyből Ráspi mester egyik tételét, egészen konkrétan az egyik Kékfrankost juttata az eszembe. Ráspi Kékfrankosa ugyanis drasztikus hozamkorlátozáson "esett át", egészen különleges kőzetű termőhelyen, a csillámpalás Fertőrákoson született - ez a Kékfrankos az egyik olyan tétel, ami anno a kő-juice kifejezés megalkotására sarkallt. (Jót mosolyogtam, amikor múltkor megláttam, kő-dzsúz-ként leírva az egyik blogon. Végül is... :-) ) Szóval hozamkorlátozás, különleges kőzetű termőhely - ez esetben ez volt a csillámpala, de más is szóba jöhetne, és van még egy harmadik elengedhetetlen összetevő ami a garázsbor megszületéséhez elengedhetetlen: a megszállott borász. Hááát, akinek volt már szerencséje élőben Ráspihoz, annak nem kell magyaráznom, hogy mire is gondolok. Ha esetleg még nem futott volna bele, nézze meg ezt a videót Ráspival, szerintem érdekesnek fogja találni: "Újra meg kell tanulnunk a bor ízét!"

Hármas együttállás

Ez a hármas együttállás teszi lehetővé, hogy egy bor, a legmagasabb szintre emelkedjen. A fentiekből szinte magától értetődősen következik, hogy az ilyen bor jellemzően kis mennyiségben születik. Az ilyen bor nem is a hipermarketek polcain landol, ki merem jelenteni, hogy csakis a legigényesebb helyeken kerül a repertoárba. Persze, csak ha jut...

Kékfrankos - az a bizonyos:

Ráspi Kékfrankos - az igazi garázsbor!

Ez a blogbejegyzés vélhetően tovább itt lesz, mint a Ráspi féle Kékfrankos a kínálatunkban, ezért amolyan emlékeztetően bemásolok egy részletet abból, hogy mit írtam a borról a leírásban:

Világos rubinvörös szín. A bor illata egy igazi kő-juice élmény, leheletnyi lédús málnával fűszerezve. Kóstolva száraz, sós, élénk savú, alig-tanninú. Ennek a bornak az ízében szinte folyik a kő. Tartalmas-, elegáns vörösbor élmény. Soproni kékfrankos összefüggésben alap tétel, borkurzus tekintetében kötelező darab. Egy igazi ritkaság. Ezt a bort elsősorban sertéssültek mellé, illetve pörköltekhez, paprikásokhoz, fehér penészes lágsajtokhoz ajánlom kísérőként, Nagy Szeretettel!

Garázsbor - a konklúzió:

"Dugipia" - foglalta össze az egyik kedves vásárlónk a Facebook-on mindazt, amit én a fenti írásban hosszasan fejtegettem.  Valamilyen szinten tényleg dugi pia! 🙂

Bor házhozszállítás, online borrendelés - akár ingyen is!

A webshopban található borokat természetesen házhoz is szállítjuk, nem csak Budapesten, hanem az egész országban. A bor házhozszállítással kapcsolatban, vagy a személyes átvételi lehetőségekkel kapcsolatban a fenti linken talál további információkat.

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.