Hogyan kötődik a liba Márton naphoz? Milyen bort válasszunk liba mellé?

Márton nap (Szent Márton napja) november 11.-ére esik, és a magyar gasztronómiában ekkor hagyományosan a liba kerül az asztalra. 

„Aki Márton napján bort nem iszik, egész évben szomjazik. Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.”

 

De honnan is ered ez a mondás? Szent Mártont püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így árulva el Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték. Bővebben a Wikipédián olvashat erről a szokásról, hiedelemről.

Nézzük, hogy bor társítás szempontjából mit kezdjünk a Márton napi libával!

Három ételen keresztül mutatok konkrét példákat a borok és a liba párosítására, és egy-egy gondolatot annak is szentelek, hogy miért is úgy párosítottam a bort és a libát, ahogyan. Ezeket a párosításokat az éppen aktuális kínálat alapján állítottam össze, de persze ha kérdése lenne: keressen bátran, szívesen segítek! Miután a webáruház kínálatában a bor kínálat folyamatosan változik, a konkrét borokat nem, de az említett pincészeteket linkeltem - ha elakadna, nézzen be az üzletbe, vagy hívjon! Az elérhetőségeimet az impresszumban találja!

Hízott libamáj - és kísérője a borok közül:

A libamáj magas zsírtartalmát alkohollal és cukorral lehet legjobban ellensúlyozni. Ezért van az, hogy jellemzően édes borokat társítunk a libamáj mellé. A Vayi Pince Tokaji Szamorodni Édese többször is bizonyított már libamáj mellett. A bor annyira gyümölcsös, hogy a máj mellől akár el is maradhat a gyümölcs köret. Persze ha igazán vagány harmóniát szeretnénk, akkor menjen mellé egy kis jam, vagy chutney!

Vayi Pincészet, Szamorodni Édes

Libasült és bor:

Ha lassú tűzön, több órán keresztül készítjük a libasültet, s csak a végén pirítunk rá, belül kellően szaftos, míg kívül ropogós lesz a hús. Ez borválasztás szempontjából azt jelenti, hogy akár egy kicsit tanninosabb vörösbort is választhatunk mellé, ugyanakkor a rosé sem lesz idegen tőle. Az egyik tippem Csutorás Ferenc Nagyapa bora, amely lezser eleganciájával képes tökéletesen meghódítani a libát. A másik remek választás Polgár Zoli bácsi 2021-es portugieser-e - egy idei újbor, és a libasülthöz is nagyszerűen passzol!

Almagyar Érseki Szőlőbirtok, Nagyapa bora, Csutorás Ferenc

 

Ludaskása

Az igazán ízletes ludaskása krémes és még csak véletlenül sem áll egybe a tányéron; inkább kanállal kényelmes fogyasztani, semmint villával. Bor szempontjából ennél a fogásnál mindenképp a fehérborok keverednek a látómezőbe. Az egyik lehetőség egy szép krémes textúrájú vulkáni fehér, mint például az AM Tokaj Pince Absolutio nevű Furmint - Hárslevelű házasítása. Ha azt mondom, hogy ez a bor brutális, akkor igazából még nem is mondtam semmit. A másik lehetőség, hogy egy könnyed idei fehéret kapunk elő mondjuk, a Polgár Pince Villányi Chardonnay - Muskotály házasítását!

Tovább is van...:

Ha többet is szeretne megtudni az ételek és borok társításáról, akkor ajánlom a figyelmébe ezt a bejegyzést, vagy ezt a könyvet!

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.