Literenként 100.000 HUF

Van egy borunk a borkereskedés kínálatában, amely mindösszesen fél literes, és amikor ezeket a sorokat írom, akkor ez a fél liter egészen pontosan 50.000 Ft-ba kerül. Nem is tartok belőle sokat, egészen pontosan mindig csak egy darabot.

Néhanapján ha megveszik, akkor rendelem a következőt, a gyakorlat azt mutatja, hogy a következő rendelés beérkeztéig sikerül feltöltenem belőle a készletet. :-)

Na, de miért is hozom szóba? Biztosan nem ez lesz az a bor, amit tömegével adunk el. Úgy gondolom, hogy ez a bor nem csak az ár  szempontjábó érdekes - a bor iránti érdeklődés szempontjából is érdemes ránézni. Ez a bor egy:

kései szüretből nyert édes vörösbor, amit Turánból szűrtek!

Ez a mondat 3 olyan elemet tartalmaz, ami önmagában is izgalmassá teszi, főként így egyben! A termés gazdagon tartalmazott aszúszemeket is, így aromája nem csak aszalt gyümölcsös karakterrel rendelkezik, de bizony az aszú félreismerhetetlen jegyei is figyelmet kérnek illatban és ízben egyaránt.

Mivel ennek a bornak a megszületéséhez a természeti együtthatók nem mindennapi együttállására van szükség, ezért csak részben tervezhető az elkészítése. 10 évente jellemzően csak egyszer-kétszer lát napvilágot, így az egyik legritkább borkülönlegességként tekinthetünk rá, a komplett hazai borkínálat összefüggésében.

Kik veszik?

Na, legyünk őszinték: reprezentatívnak mondható adatokkal nem tudok szolgálni, előfordul ugyan, de mégis: ritkán csomagolunk a webshopban ilyen árfekvésű bort.

Úgy általában a drágább tételeknél két típusú vásárlást szoktam látni: az ünnepek környékén jellemző vendégjárásra készülnek néhányan ezekkel a nagyon különleges tételekkel, esetenként ajándék lesz belőle, az esetek kb. felében pedig üzleti ajándéknak veszik.

Érdemes egyébként az egyik régebbi podcast kapcsán utána járni ennek a bornak, sok érdekességet mesélnek el maguk a borászok is. A kapcsolódó bejegyzést itt találja. Ha már fent említettem az édes vöröseket - természetes módon született, mégis elérhető árfekvésben itt olvashat az édes vörösekről, valamint a cikkben linkeltem is egy konkrét tételt!

És akkor nézzük magát a bort:

Hegyi-Kaló - Egri "Tiszta szívvel" Botrytiszes Turán

Hegyi-Kaló Pince Egri "Tiszta szívvel" Botrytiszes Turán

A webshopban ezt írtam a borról:

A bor színe intenzív bíborvörös. Illatát a fajta jellegzetes rózsás, keleti fűszeres jegyei uralják, határozott botryteszes jegyekkel, amit sejtelmes ásványos karakter fest alá. A bor kóstolva édes, gömbölyű savérzetű. Bársonyos tannin, harmonikus test, elegánsan árnyalt, mély, sokrétű ízvilág jellemzi. Hosszú utóízű bor, komplex borritkaság. Ebben a kései szüretből származó, töppedt, sőt botrytiszes termésből született Turánban a Hegyi-Kaló Pince egyik csúcsborát tisztelhetjük, ami csakis a legjobb évjáratokból fog a Nagyérdemű elé kerülni. Csokoládés desszertekhez, kékpenészes sajtokhoz, libamáj pástétomhoz ajánlom kísérőként a bort, nagy szeretettel!

 

A Hegyi-Kaló Pince aktuális kínálatát a webshopban itt találja!

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.