Keserűség: Óvatosan a fenyőmaggal!

Egy kedves barátunk írását olvashatják a legalul, aki fenyőmagot evett, de keserű ízt aratott cserébe - óvatosan a fenyőmaggal!

Előtte néhány gondolat a fenyőmaggal kapcsolatban, miután meglepően sokan találnak rá a blogunkra fenyőmagot keresve.

Mit kell tudni a fenyőmagról?

A fenyőmag - nem meglepő módon a fenyőfélék magja. Valójában rengeteg fenyő magja ehető - lenne, de az üzletekben már csak azon fenyőfélék magjaival fog találkozni, amelyek elég nagyok is ahhoz, hogy érdemes legyen őket betakarítani. A betakarítás még gépesítve is meglehetősen babra munka, nem véletlen hogy a fenyőmag napjainkban is drága.

Égészséges?

Nekem nincs meg a tudományos hátterem ahhoz, hogy a fenyőmag pozitív élettani hatásáról megalapozottan írhassak, amit látok, hogy rengetegen esküsznek rá. Ha kicsit utána szeretne olvasni, akkor első sorban az angol nyelvű tartalmak között lesz érdemes keresnie, például arra, hogy "pine nuts health benefits scientific studies"

Hogyan fogyaszthatjuk a fenyőmagot?

A fenyőmagot rengeteg formában fel lehet használni, fogyasztható őrölve, megpirítva, de akár nyersen is. Mehet salátába (salátára), de nálunk talán legtöbben az olaszos pesztókban való felhasználását ismerik. Ha a pesto receptek érdeklik, érdemes körülnézni a Youtube-on is, számtalan receptet fog találni még magyar nyelven is.

Ha inkább vásárolná a pestót mint bíbelődne az elkészítésével, akkor itt talál egy nagyon jó prémium minőségű pesto lelőhelyet: Guseo

Ajándék kuponok Önnek - köszönöm, hogy megtisztelt a figyelmével:

Én sommelierként ezen a blogon főként a borokkal, azon belül is a magyar borokkal foglalkozom, fenyőmagot sajnos nem fog találni nálunk. Viszont olyan gyakori, hogy a fenyőmagon keresztül találnak ránk a fogyasztók, hogy ezt a megtisztelő figyelmet egy ajándék kuponnal szeretném Önnek megköszönni.

A kupon a webshopban bármire felhasználható, így a borokra, a könyvre, és ha éppen rendezünk, akkor borvacsorára, borklubra, de még az 5 estés borismereti előadássorozatra is. A webáruházban használható kupont, pontosabban a kuponokat ezen oldal alján találja!

Így "születik" a fenyőmag:

Az alábbi videóban nagyon szépen bemutatják, hogy hogyan kerül a boltokba a fenyőmag az ültetvényezéstől kezdve a fenyőmag betakarításon át. Ajánlom a figyelmébe, és ne feledje a bejegyzés alján található kuponokat, amelyeket azonnali kedvezményre válthat!

Vásárlónk "keserű" levele:

"Megdöbbentő tapasztalataim voltak a héten.

Szerda este kezdődött. Kibontottam egy igen jónak mondott magyar fehérbort. Meglepetésemre keserű volt az illata, s az íze is. Keserűmandula, de inkább poloskaillat és íz. Tapasztalatomat megírtam egy borkereskedő ismerősömnek és Kovács Antalnak, de meglepő módon nem osztották a véleményemet (a borról).

Másnap délelőtt anyukámmal lazacot sütöttünk, hozzá édeskömény és gomba volt a köret. Mondtam neki, hogy elsóztuk az édesköményt, s amúgy is keserű az egész, pedig eddig az édeskömény még soha nem volt ilyen. Ő nem panaszkodott, s szerinte nem sóztuk el nagyon. Még némi vita is kerekedett közöttünk erről.

Délután ettem egy almát. Meglepő módon keserű volt. Gondoltam, ilyen előfordulhat, fanyar, vacak fajta.

Vacsorára lágy tojást ettem vajas pirítóssal. Döbbenten tapasztaltam, hogy ez is keserű! Kicsit megrémültem, itt valami nagyon nem stimmel! Irány az internet: rákerestem a "keserű szájíz"-re.

Egyből kidobott néhány halálos betegséget (pl. májcirózis), de szerencsére több helyütt is emlegettek egy meglepő dolgot: a fenyőmagot.

Szerencsére ez "illet rám", ugyanis kedden és szerdán is fogyasztottam salátára rakott fenyőmagot, méghozzá egy újonnan vásárolt tételből.

Az egész jelenség új, ha jól vettem ki, az első publikáció a témában csak 2001-ben jelent meg Amerikában, az interneten talált magyar nyelvű írások között pedig nem találtam 2010 előttit.

Valószínűleg ez az első hazai erről szóló írás a neten (többen is hivatkoznak rá):

http://triticumaestivum.freeblog.hu/archives/2010/03/02/Keseru_a_szad_ize/

Mint kiderült, a kínaiak (a kapható fenyőmagok többsége kínai) pár éve elkezdtek egy olyan fajta fenyő (Pinus Armand) magját exportálni, mely a "keserű szájízt" okozza.

Ez a mag egyébként könnyen felismerhető, tojás alakú, keskenyebb felén egy pötty látható.

A vizsgálatok semmilyen toxin, méreg vagy egyéb szennyező anyagot nem mutattak ki a magokban, tehát – valószínűleg – valamilyen természetes alkotóelem lehet a ludas.

A jelenség nagyon kellemetlen: minden keserű. Néhány naptól két hétig is terjedhet a hatás (van, aki ez alatt öt kilót fogyott), s állítólag független a fogyasztott mennyiségtől. Ráadásul nem azonnal jelentkezik a hatás, hanem minimum egy nap elteltével. És nem az amúgy is keserű ételek lesznek még keserűbbek! Nálam – bár ezt érthető módon nem vizsgáltam átfogóan – pl. a joghurt és a bor keseredett meg leginkább. Valahol olvastam, hogy a sör nem lesz rosszabb, úgyhogy – bár nem vagyok sörivó – most a napokban ezzel az itallal ismerkedtem... :-)

Tegnap (szombaton) kezdett nálam enyhülni a hatás, ma (vasárnap) már élvezni is tudom az étkezéseket, de a keserű utóíz még mindig megvan.

Ezentúl csak olasz fenyőmagot veszek, ha lehet kapni egyáltalán. Kínai akkor sem kell, ha nem az említett fajhoz tartozik. A fenyőmag egyébként nagyon egészséges, évezredek óta fogyasztják, a pesto nélkülözhetetlen alapanyaga.

Üdv, Dr. Gruiz Márton"

Ajándék kuponok az első 25 szerencsés vásárlónak:

Használja az alábbi kuponokat a webshopban 1000Ft, vagy akár 2500Ft kedvezményért. A kuponokat az első 25 szerencsés vásárló tudja felhasználni. Az 1000 Ft-os kupon 10.000 Ft feletti vásárlás esetén, a 2500 Ft-os kupon pedig 30.000 Ft-os vásárlás esetén használható fel. A kuponokat egy felhasználó egyszer használhatja fel, és egy vásárlás során csak egy kupont fog tudni beváltani. És akkor a kuponok, amelyeket a fizetés során fog tudni érvényesíteni:

A borokat átveheti az üzletben, de természetesen ha szeretné az online leadott rendelését ki is szállítjuk Önnek. Az aktuális kiszállítási díjakat itt találja. Javaslom, hogy éljen az ingyenes kiszállítás adta lehetőséggel!

Vásárlóink visszajelzései:

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.