Keserűség: Óvatosan a fenyőmaggal!

Egy kedves barátunk írását olvashatják a folytatásban, aki fenyőmagot evett, de keserű ízt aratott cserébe: óvatosan a fenyőmaggal!

"Megdöbbentő tapasztalataim voltak a héten.

Szerda este kezdődött. Kibontottam egy igen jónak mondott fehérbort. Meglepetésemre keserű volt az illata, s az íze is. Keserűmandula, de inkább poloskaillat és íz. Tapasztalatomat megírtam egy borkereskedő ismerősömnek és Kovács Antalnak, de meglepő módon nem osztották a véleményemet (a borról).

Másnap délelőtt anyukámmal lazacot sütöttünk, hozzá édeskömény és gomba volt a köret. Mondtam neki, hogy elsóztuk az édesköményt, s amúgy is keserű az egész, pedig eddig az édeskömény még soha nem volt ilyen. Ő nem panaszkodott, s szerinte nem sóztuk el nagyon. Még némi vita is kerekedett közöttünk erről.

Délután ettem egy almát. Meglepő módon keserű volt. Gondoltam, ilyen előfordulhat, fanyar, vacak fajta.

Vacsorára lágy tojást ettem vajas pirítóssal. Döbbenten tapasztaltam, hogy ez is keserű! Kicsit megrémültem, itt valami nagyon nem stimmel! Irány az internet: rákerestem a "keserű szájíz"-re.

Egyből kidobott néhány halálos betegséget (pl. májcirózis), de szerencsére több helyütt is emlegettek egy meglepő dolgot: a fenyőmagot.

Szerencsére ez "illet rám", ugyanis kedden és szerdán is fogyasztottam salátára rakott fenyőmagot, méghozzá egy újonnan vásárolt tételből.

Az egész jelenség új, ha jól vettem ki, az első publikáció a témában csak 2001-ben jelent meg Amerikában, az interneten talált magyar nyelvű írások között pedig nem találtam 2010 előttit.

Valószínűleg ez az első hazai erről szóló írás a neten (többen is hivatkoznak rá):

http://triticumaestivum.freeblog.hu/archives/2010/03/02/Keseru_a_szad_ize/

Mint kiderült, a kínaiak (a kapható fenyőmagok többsége kínai) pár éve elkezdtek egy olyan fajta fenyő (Pinus Armand) magját exportálni, mely a "keserű szájízt" okozza.

Ez a mag egyébként könnyen felismerhető, tojás alakú, keskenyebb felén egy pötty látható.

A vizsgálatok semmilyen toxin, méreg vagy egyéb szennyező anyagot nem mutattak ki a magokban, tehát – valószínűleg – valamilyen természetes alkotóelem lehet a ludas.

A jelenség nagyon kellemetlen: minden keserű. Néhány naptól két hétig is terjedhet a hatás (van, aki ez alatt öt kilót fogyott), s állítólag független a fogyasztott mennyiségtől. Ráadásul nem azonnal jelentkezik a hatás, hanem minimum egy nap elteltével. És nem az amúgy is keserű ételek lesznek még keserűbbek! Nálam – bár ezt érthető módon nem vizsgáltam átfogóan – pl. a joghurt és a bor keseredett meg leginkább. Valahol olvastam, hogy a sör nem lesz rosszabb, úgyhogy – bár nem vagyok sörivó – most a napokban ezzel az itallal ismerkedtem... :-)

Tegnap (szombaton) kezdett nálam enyhülni a hatás, ma (vasárnap) már élvezni is tudom az étkezéseket, de a keserű utóíz még mindig megvan.

Ezentúl csak olasz fenyőmagot veszek, ha lehet kapni egyáltalán. Kínai akkor sem kell, ha nem az említett fajhoz tartozik. A fenyőmag egyébként nagyon egészséges, évezredek óta fogyasztják, a pesto nélkülözhetetlen alapanyaga.

Üdv, Dr. Gruiz Márton"

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.