Főzés borral? Feltétlenül!

Ha még nem próbálta, tegye meg feltétlenül. Összehasonlíthatatlanul ízletesebb lesz az étel, ha néhány cseppnyi bort is teszünk a mártásba, raguba, pácba, vagy éppen párolunk, főzünk vele.

Alapszabály:

olyan bor kerüljön az ételbe, ami eleve illeszkedik annak karakteréhez, s így kísérőként is fogyaszthatjuk az elkészült fogáshoz!

A bort akkor adagoltuk megfelelő mértékben, ha íze nem ütközik ki, ugyanakkor az étel "jobb lett", mint előtte bármikor.

Bor és főzés

Gyakori kérdés, hogy milyen borral főzzük a pörköltet. Én sillert, vagy alacsony tannintartalmú vörösbort teszek bele, mivel szerintem a magas csersavtartalmú vörösborok "összevesznek" a fűszerpaprikával!

És még egy szabály:

minél jobb minőségű alapanyagokkal főzünk, annál jobb minőségű lesz az étel (ha csak nem rontunk el valamit... :). Ez természetesen igaz a borra is: főzzünk minél jobb borokkal, s annál finomabb lesz, amit készítünk!

U.i.:

Tudom, hogy az utolsó gondolatnál néhányan felhorkannak, mondván ez amolyan kereskedői fogás. Vannak, akik azt gondolják, hogy az ételbe nyugodtan mehet, ami a pohárba már nem való. Én ezt a nézetet nem, hogy osztani nem tudom, de igazából nem is értem. Nem értem már a praktikum oldaláról sem: most komolyan mennyi bor kell egy-egy ételhez? Ha csak nem forralt borról beszélünk, akkor azért olyan nagy mennyiségekről nincs szó. De nem is ez a fő problémám, hanem az, hogy nem értem, ha valami nem üti meg azt a szintet, hogy a pohárban méltó helye lenne, akkor arról hogyan gondolhatja bárki is, hogy az ételében rendben lesz. Mielőtt valakit nagyon felbosszantanék ezzel a véleményemmel - szeretném leszögezni: elfogadom, ha valaki így gondolja, mindenkinek a saját lelke rajta. Csak érteni nem értem.

Nagy Szeretettel, K.A. :-)

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.