Forralt bor

Minden szakmában vannak újra és újra visszatérő szezonális témák, nem kivétel a saját házunk tája sem. Ennek apropóján a írtam például a legutóbb a Márton napi libáról, pontosabban arról, hogy milyen borokat érdemes a libához társítani.

Forralt bor szezon

A mostani (késő őszi, majd téli) időszak újra visszatérő slágere pedig a forralt bor. Az a helyzet, hogy a forralt borral kapcsolatban olyan nagyon sok újat már nem tudok mondani, de lehet, hogy nem is kell. Egyszerűen csak szeretem elkészíteni, a forralt bor nekem ehhez az egyre hidegebbre, nem ritkán nyirkosba forduló időszakhoz hozzá tartozik. Szívesen készítem, szívesen fogyasztom, már az illatát is nagyon kedvelem. Jól esik elkortyolgatni az utcán, de ugyanígy jól esik otthon "bevackolva" is.

Forralt bor recept

A recept nagyon egyszerű, azt talán a régi olvasóimnak már mondanom sem kell, hogy az egész a bor kiválasztásával kezdődik, a megfelelő bor kiválasztásáról itt írtam. Összetevők, és a recept:

1 palack (vörös)bor, 8 db szegfűszeg, 1 db csillagánizs, 1 rúd fahéj, 3 evőkanál nádcukor, 1/2 citrom leve, 1 narancs leve. A borral kapcsolatban az egyik legfontosabb szempont, hogy alacsony tannintartalmú legyen! A bort a fazékba öntjük, beletesszük az összes hozzávalót. Max. 78 fokra melegítjük (és nem 100 fokon forraljuk!), 15 percig ezen a hőmérsékleten tartjuk, közben egyszer jól átkavarjuk. Leszűrjük, és kész is, az eredmény pedig szívet lelket melengető.

Forralt bor recept - videó:

Nagyjából egymillió évvel ezelőtt (na jó, 2016-ban) már készült egy forralt boros videó velem az evosoft Hungary Kft-nél, történészek itt még megnézhetik, de most 2021-ben annak apropóján, hogy új székházba költöztek Budapesten az Infoparkban - nem is akármilyenbe - készült egy újabb. Alább beillesztem, enjoy:

A bor kiválasztása:

A fenti videó egy adott rendezvény promójához készült - többen kérdezték a publikálás óta, hogy milyen konkrét bort válasszanak. A megfelelő bor kiválasztásának a szempontjairól itt írtam, ezt érdemes átfutni. Ezen a konkrét rendezvényen pedig a forralt bor alapját adó bor Csutorás Ferenc - az Almagyar Érseki Szőlőbirtok borát - a Nagyapa Bora nevet viselő tételét választottam. Az Almagyar Érsei Szőlőbirtok borai a webshopban itt érhetőek el:

Almagyar Érseki Szőlőbirtok (Csutorás Ferenc) - Nagyapa Bora

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.