Biztos párosok: melyik ételhez melyik bor illik?

Ebben a rövid írásban összeszedtem néhány étel és bor párosítást Önnek - a linkek az írás pillanatában elérhető tételekre mutatnak, idővel ezek ki fognak futni. Ha segítségre van szüksége, írjon, vagy hívjon nyugodtan.

Most, amikor ezeket a sorokat írom, a Karácsony közeleg ezért szerepelnek a listában pont ezek az ételek, de szerencsére egyik sem olyan, amelyik az év bármely szakában nem lenne aktuális.

KACSACOMB LILAKÁPOSZTÁVAL

Ehhez a fogáshoz sokféle bor illik, de a visszafogott tanninú, jó ivású vörösek működnek a legszebben!

Kékfrankos, pinot noir, kadarka vagy ezek házasítása. A Büttner Borbirtok I'm Red pontosan ilyen. Kékfrankos alap, pinot noir fűszerek, cabernet tartás. Könnyed, selymes és sokrétűen fűszeres, mintha kifejezetten kacsa és liba mellé tervezték volna.

Személyes vásárlói beszélgetésekben egyre gyakrabban hallom, hogy sokan nem a nehezebb vörösborokat keresik. Ez számukra is különösen izgalmas tétel lehet, mert egyáltalán nem nehéz, inkább igazi élménybor, vörös mivolta ellenére is!

Olyan vörös, amelyet azok is szívesen választanak, akik a könnyedebb, lazán iható stílusokat keresik az ünnepi időszakban.

A bor itt érhető el a webshopban (amíg elérhető)

HALÁSZLÉ

Ha halászlé, akkor nálam rosé vagy siller. Most inkább a rosé felé hajlok, mert a Büttner Borbirtok Badacsonyi Kékfrankos Pinot Noir Rozéja nyáron egészen meglepő harmóniában működött ezzel a fogással - és erre még most is úgy emlékszem, mintha tegnap történt volna!

Könnyed érzet, fűszeres aromák, játékos karakter. A halászlé mellett egyszerűen egy új szintre emelkedik. Jó szívvel ajánlom, mert ez az a rosé, amely nem csak nyáron működik jól, hanem az ünnepi asztalnál is - és ezt nagyon komolyan mondom!

A bor itt érhető el a webshopban (amíg elérhető)

SERTÉSSÜLT

Bizony, a sertéssült is egy igazi karácsonyi klasszikus. Van, aki fehéret, más inkább vöröset választ mellé. Én most egy közepesen testes, full naturális (sőt: szűretlen!) borra gondolok, méghozzá Villányból, Iványi Zsófi portájáról.

Zsófi Kékfrankosa sokakat ért meglepetésként az utóbbi években. Remek tartású, közepes test, áradó gyümölcsaromák jellemzik. Erre a borra szoktam mondani, hogy „zamatos gyümölcslé élmény”.

Azoknak is jó szívvel ajánlom, akik szívesen választanak a szó eredeti és nem marketinges értelmében véve: természetesebb, lazán iható vöröset az ünnepi asztalra:

A bor itt érhető el a webshopban (amíg elérhető)

MARHAPÖRKÖLT

Meglepően sok ismerősöm készít marhapörköltet karácsonyra, és őszintén megvallom, ez nálam sokáig teljesen radar alatt maradt. Most viszont már látom, milyen jó ötlet valójában!

Mi illik hozzá?

Ehhez a fogáshoz természetesen vörösbor illik. Testesebb karakterre van szükség, amely mégis puha, bársonyos tanninokkal dolgozik. A Thummerer Pincészet Bikavére pontosan ilyen. Marha, vad, kemény sajtok, mindegyikkel otthonosan mozog.

Aki szereti a mélyebb, hagyományosabb vörösboros vonalat, annak ez biztos találat lesz az ünnepi asztalon:

A bor itt érhető el a webshopban (amíg elérhető)

TÖLTÖTT KÁPOSZTA

Sokan megtapasztalták már Önök közül, hogy készülhet édes vagy savanyú káposztából, a töltött káposzta akkor érzi igazán jól magát, ha életteli savakkal rendelkező bort kap maga mellé.

Ha pedig buborékos, az külön ajándék, mert még jobban fel tudja frissíteni a fogás textúráját!

Az Eskol Pince Tokaji Frizzante pontosan ilyen - sűrű szövésű test, friss savak, elegánsan fűszeres aromák. Egyszerre ünnepi és könnyed, ami a klasszikus fogások mellett igazi frissítő élményt ad.

Azoknak is ideális, akik mostanában szívesen választanak könnyebb, energikusabb borokat:

A bor itt érhető el a webshopban (amíg elérhető)

RÁNTOTT HAL

Mostanában egyre többen keresik az alacsonyabb alkoholtartalmú borokat, és ebben is van ráció. A rántott hal viszont kemény dió: a bunda annyira zsíros, hogy egyszerűen jobban működik mellette a magasabb alkohol. Ilyenkor tényleg nehéz kikerülni.

Mi a megoldás?

Ha  valaki ragaszkodik az alacsonyabb alkoholszinthez, akkor itt az a megfejtés, hogy kevesebbet töltünk a pohárba 😉! Máris megvan az egyensúly!

Itt a bombabiztos választás: a Kancellár Birtok Somlói Juhfarkja. Telt, mokány, mégis elegáns:

A bor itt érhető el a webshopban (amíg elérhető)

 

Vissza a blogba

1 hozzászólás

Halászlé mellé Rajnai rizlinget javasolnék :-)

Endre

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.