Szürkemarha borvacsora Budapest - hol a vörös?

Ezt a bejegyzést azután írom, hogy az egyik budapesti étteremben, a Corvin-negyedben található Flaska borbár falai között celebráltam a szürkemarha borvacsorát. Az apropót pedig egy a Facebook-on érkezett komment adta:

Szürkemarha vacsorához egyetlen vörösbor se? Ez érdekes.

 

Jött a kérdés, amire az alábbi választ adtam, viszont most itt a blogon egy kicsit jobban is kifejtem:

Nincs ezen semmi meglepő; ennek a menüsornak egyetlen tétele sem kísérhető vörösborral! 🙏🥂

 

Szürkemarha borvacsora - vörösbor

Marhahús = vörösbor?

Igen, a közvélekedés tényleg úgy szól, hogy ha marhahús, akkor vörösbor! Borvacsora összefüggésben azonban ez bizony nem feltétlenül van így!

Mi a magyarázat?

A borvacsora esetében (jobb helyeken) a szakács keze nincs megkötve. Adott lehet mondjuk az irány, itt történetesen az, hogy szürkemarha az alapanyag, de ezen túl a szakács dönti el, hogy milyen menüsort állít össze, és utána ehhez választjuk ki a megfelelő borokat. Most is így történt.

A borvacsora során a megfelelő bor kiválasztásához nem elég csak az alapanyagra figyelni!

Mindig elmondom, hogy nem elég magára az alapanyagra figyelni, kulcskérdés az alapanyag elkészítésének módja! A készítési mód ugyanis nagyban meghatározza a választandó bor karakterét.

Itt a fő fogás a tafelspitz (vagy németesen Tafelspitz) volt, ami egy főtt hús, és ehhez bizony nem passzol a vörösök tanninja. Tartalmas, telt bor kell egyértelműen, persze, csak éppen nem egy tanninos vörös.

Valójában ennyi a magyarázat, más kérdés, hogy ezt még a szakemberek között is kevesen merik bevállalni - nem véletlenül, persze. Nem olyan könnyű szembe menni az elvárásokkal, pedig érdemes, mert az elvárásoknak való megfelelés vihet tévutakra - szerintem.

A Flaska borbár féle borvacsora menüsora elérhető itt.

Bővebben is érdekli ez a gondolkodásmód?

Vessen egy pillantást a könyvemre, vagy hallgasson bele a podcastba! Mindkettő esetében főszerepben a bor, ezen belül is a magyar bor!

Rendeljen bort online, amit akár ingyen házhozszállítunk Önnek a borfutár szolgáltatásunk segítségével. Inkább személyesen jönne? Várom borszaküzletünkben!

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.