Sütőtök, székelykáposzta (!) - milyen borokat igyunk melléjük?
Az étel és a hozzá passzoló bor harmóniájának kialakítása az egyik legjobb játék - itt a boros blogon is talál jónéhány kapcsolódó bejegyzést: ételek és borok párosítása. Kövessen az Instagramon, ha pedig mélyebben érdekli az ételek és borok párosítása, akkor nézze meg a boros könyv-et is! Most pedig nézzük a legfrissebb tippjeimet - természesen ismét saját fotókkal ékesítve:
Bor és sütőtök:
November hónapban, most amikor ezt a bejegyzést írom - "hivatalosan" is megkezdődött a sütőtök szezon. Nem lehet nem szeretni. Az egyik kedvenc fogásom belőle, a sütőtök krémleves. A sütőtök borral is nagyon jól kísérhető, de nem szárazzal!
Bárhogy is készítjük el a sütőtököt, a végén mindig édeskés lesz. Ezt viszont ellensúlyoznunk kell, méghozzá némi maradékcukorral! Tapasztalataim szerint, félédes - édes borokkal kísérhető a legjobban.
Ebben az esetben a borkereskedés kínálatából az AM Tokaj Pince - Tokaji Amadeus borát választottam kísérőként. Az Amadeus kellő cukortartalommal, s az ételnek megfelelő, tökéletes aszalt gyümölcsös (egyébként magát a sütőtököt is idéző-) aromavilággal rendelkezik.
Ketten együtt gyönyörű párt alkottak - alig vártuk a feleségemmel, hogy elkészüljön a fotó, amint megvolt egyből neki is láttunk a bornak is, ételnek is!
Friss hír: az AM Tokaj Pince 2017-es "Amadeus" elnevezésű bora, a 2021-es Danube Wine Challenge IWC-n egyfelől dupla-aranyérmet szerzett, másrészt kategória győztesként zárta a megmérettetést!
A borversenyekről - interjú:
A borversenyekkel úgy általában elég ambivalens a viszonyom, erről itt hallgathat meg egy rövid riportot, ami a Trend FM-en hangzott el.
Az elkészült sütőtök krémleves:
A borkereskedés és a bor webshop kínálata is folyamatosan változik - az AM-Tokaj Pince aktuális kínálatát itt éri el!
Az Amadeusról korábban ezt írtam:
Közepes intenzitású aranysárga szín. Az AM-Tokaj Pince borának illatában aszalt gyümölcsök, mazsola és egy jó adag ásványosság törnek maguknak utat. A bor kóstolva édes, gömbölyű savak, húsos test, mély - szépen árnyalt - aszalt gyümölcsös aromavilág, hosszú lecsengés jellemzi.
Tökéletes érettségben lévő, komplex kései szüretelésű édes bor, amely nagyszerű érlelési tartalékokkal rendelkezik. Külön érdekessége a bornak, hogy 0.375l-es űrtartalmú palacka került letöltésre, ami sok esetben praktikus megoldás. Hogy csak egyet említsek: két személy részére pontosan elegendő mennyiséget rejt ez a kis palack, s nem kell a bort "darabban tartani".
Szóval a praktikum oltárán is áldoztak a pincénél, mikor e butélia mellett döntöttek. Kacsa- és libamájból készített fogásokhoz, kékpenészes sajtokhoz, valamint desszertekhez ajánlom kísérőként eme pazar Furmint, Hárslevelű házasítást! Vagány egy bor, az biztos!
Székelykáposzta - milyen bort igyunk mellé?
Mielőtt a lényegre ráfordulunk, egy megjegyzés: vannak ételek, amelyekhez nehéz, vagy szinte lehetetlen bort párosítani - legalábbis harmóniában. Ilyenek például a savas ételek, egyszerűen van az a savasság, amivel a bor (legalábbis az ihatóak) nem tudnak versenyben maradni.
A kivételt az jelentheti, ha már az étel készítés során is figyelemmel vagyunk a bor és étel párosítására, magyarra lefordítva - odafigyelünk arra, hogy az elkészült ételünk csak moderáltan legyen savas.
Az én egyik kedvenc ételem a sok közül a székelykáposzta. Természetesen úgy készítettem el, hogy a savai mellett a bornak is legyen esélye, de így is természetesen egy nagyon karakteres kísérőt választottam, ezúttal egy brutális testű rosét. A bor a Kohári Pincészetnél, Egerszalókon szűrték - pinot noirból. 15-ös alkohol, óriási test és kerek savak jellemzik. S tulajdonképpen ez a kapcsolódási pont az étellel. A káposzta savasságát ellensúlyozza nagyszerűen kellemes lágyságával, sűrű teste pedig partiban van, a fogás volumenével!
Mi tagadás ennél a párosításnál nem árt a tudatosság, de a végeredmény: lenyűgöző!
Érdekességként említem meg, hogy az utóbbi időben izgalmas átalakuláson mentek keresztül a Kohári Pincészet borcímkéi, ebben a bejegyzésben képeken láthatja az előtte-utána állapotokat!
Bor és székelykáposzta(!) párosítás:
Nem is olyan régen kaptam rá a fotózásra, így némi büszkeséggel mutatom az elkészült művet - beleértve magát a fotót is :-)
A Kohári Pince Pinot Noir Roséjáról korábban ezt írtam:
Mély lazac színű megjelenés. A bor illatában aszalt piros bogyósgyümölcsök és szamóca jutnak érvényre. A Kohári Pince bora kóstolva száraz, kerek savérzetű bor, sűrű szövésű-, brutális test, krémes felszín, szamócát idéző aroma jellemzik. Boregyéniség a javából, amely elsősorban Bor, s csak másodsorban rosé. A bort kacsa, liba és sertés ételek mellé, pörköltekhez, paprikásokhoz, halászléhez ajánlom kísérőként!
Szóljon hozzá
Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.