Camembert, erdei gombás marharagu, saláta mozarellával, paradicsommal - milyen bort igyunk hozzá?

Az étel és a hozzá passzoló bor harmóniájának kialakítása az egyik legjobb játék - részben önnön magam szórakoztatására rendszeresen meg is osztok az Instán néhány saját alkotást. Ezek közül szemezgetek időnként itt a blogon. Kövessen az Instagramon is, ha pedig mélyebben is érdekli az ételek és borok párosítása, akkor ajánlom figyelmébe még ezt a bejegyzést, és persze a boros könyv-et! Most pedig nézzük a legfrissebb termést:

Milyen bort igyunk a Camembert mellé?

Leginkább könnyű vörösbort, vagy - s ez nagy felütés - lehengerlően testes fehérbor! Itt és most az AM-Tokaj Pince Absolutio fehérborát a Furmint és Hárslevelű házasítását választottam - ami egy tökéletes megtestesítője a testes fehérbornak! Félszáraz érzetű - amúgy száraz -, sűrű szövésű, krémes felszínű boralkotás, amelynek aromájában csak úgy tobzódnak az aszalt gyümölcsök és a csonthéjasok. A zsíros sajt és a veretes alkoholú nemes fehérbor, az étkezés lezárásának ékkövei egymás mellett az asztalon. Ezt ki kell próbálni, mert ritka nagyot szólnak együtt!

bor, sajt, camembert, AM-Tokaj

A borkereskedés és a webshop kínálata folyamatosan változik, az AM-Tokaj Pince aktuális itt éri el!

Közepes intenzitású aranysárga színű bor. Illatában gazdag vulkáni ásványosság kér figyelmet, érett-, lédús fehér húsú gyümölcsök kíséretében. Az Am-Tokaj Pince bora kóstolva száraz, kerek savérzet, gömbölyű test, tüzes alkoholérzet, ásvány orientált ízaromák és aszalt gyümölcsök jellemzik. Utóíze meglepően hosszú. Fogyasztásra teljesen készen álló, komplex karaktert mutató bor, amely különlegesen komoly beltartalmi értékekkel bír. Igazi nehézbombázó. Elsősorban a különleges pillanatok bora ez. Amennyiben ételben gondolkodunk, jól mutat egy camembert mellet, húsok terén pedig elsősorban rusztikus sertéssültek (tarja, csülök, ...), kacsa- és libasültek mellett látom helyét az asztalon. De egy vajpuhára készített marhapofa mellett is nagyot fog domborítani, ezt megígérhetem!

 

Erdei gombás marharagu, burgonyafánkkal - ehhez az ételhez milyen bort válasszunk?

Ezt a kanyart bizony könnyű elvéteni. A vörösbornak van itt helye mindenképp, arra kell csak ügyelni, hogy ne legyen túl tanninos. S itt jön képbe például a Rubin Borászat Dél-Balatoni Cabernet Sauvignon tétele. Kellően tartalmas ehhez a fogáshoz, ugyanakkor moderált tanninja nem kavar bele az összképbe. Erdei bogyósokat idéző aromája pedig végleg felteszi az i-re a pontot! Egyébként a gombás ételekhez gyakran társítunk pinot-noirt, az is egy jó irány lehetne. Ez a fotó is saját, nem véletlenül figyel ott az étel és a bor mellett a másik nagy kedvencem - a Maldon só!

Erdei gombás marharagu, burgonyafánk, bor

A Rubin Borászat aktuális kínálatát a webshopban illetve a borkereskedésben itt éri el:

Rubin Borászat webshop

 

A Rubin borászat Cabernet Sauvignon bora Intenzív rubinvörös színnel nyit. Illatában fekete bogyós gyümölcsöket idéző jegyek száguldoznak, leheletnyi fekete borsos aláfestéssel. A bor kóstolva száraz, elegáns savak, gazdag-, ám elegáns tannin, izmos test, tűz és energia jellemzik. Ízében fekete bogyósgyümölcsök jutnak érvényre újfent, fűszeres aláfestéssel. Komplex, telt, fogyasztásra készen álló vörösbor, amely még nem érte el fejlődésének csúcspontját. Egy ritka szép együttállás eredménye ez a cabernet sauvignon. Sertés, bárány, borjú és marhasültek mellé, valamint tehéntejből készült érlelt hegyi sajtokhoz ajánlom kísérőként!

 

Érlelt sonka, mozarella, paradicsom - pezsgővel! Miért is?

Insalata Caprese, egy kis érlelt sonkával megbolondítva. Mozzarella, paradicsom, bazsalikom, olívaolaj, balzsamecet, Maldon só, s egy kis feketebors. Üde savak mindenhol, amelyek ropogós karakterért kiáltanak a bor oldaláról. Mindezt megadva, s egy pazar buborék-élménnyel megkoronázva, a Zichy Birtok, Zichy Anna nevű tokaji pezsgőjét bontottam hozzá. Mondhatnám, hogy meglepődtem a összjáték eredményeként megtapasztalt harmónia magasságán... Dehogy lepődtem meg :-)

Érdekességképpen említem meg: a pezsgő is megérdemli néha a dekantálást! Itt olvashat erről bővebben!

Érlelt sonka, mozarella, paradicsom, bor, pezsgő

A Zichy Birtok borai a webshopban itt találhatóak:

Zichy Birtok, Zichy Anna pezsgő - webshop

A Zichy-Birtok ültetvényei a Tokaji borvidéken, Mád, Tarcal és Sárospatak határaiban találhatóak. A birtok első pezsgője, a 2019-es évjárat Furmint, Hárslevelű és Sárgamuskotály terméséből született. Világos szalmasárga szín. A pezsgő illatában a termőhely egyedi, elegáns ásványossága kér figyelmet, amit a muskotály kifinomult gyümölcsössége emel egy még magasabb szintre. Kóstolva száraz, savai lendületesek, teste könnyed hatású, ám kellően telt, finoman húsos. A pezsgő alapjául szolgáló, nagyszerű szőlő alapanyagnak köszönhetően a korty közepe nem bicsaklik meg; egységes, töretlen lendülettel közlekedik át a nyelven. Aromájában ismét a termőhelyé a főszerep, amit felsejlő gyümölcsös karakter ölel körbe hosszan, méltóságteljesen. Pazar pezsgő, igazi remekmű, kétségtelenül az egyik legszebb a hazai piacon.

Félelmetes, hogy mennyire itatja magát! Különleges alkalmak nagyszerű koronaékszere, ugyanakkor első osztályú ételkísérő is. Halakból és fehér húsú szárnyasokból készített fogásokhoz, salátákhoz, zöldség krémlevesekhez, füstölt lazachoz, kaviárhoz, érlelt sonkákhoz, friss sajtokhoz ajánlom kísérőként, nagy szeretettel!

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.