Sommelier bajnokság
A nemzetközi verseny 2012. szeptember 30. és október 01. között rendezték meg Dunakilitin, a Magyar Sommelier Szövetség, és a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. megrendezésében.
Milyen versenyszámokban mérkőznek meg a sommelier-k, és egyáltalán, hogy lehet egy ilyen versenyen győztest hirdetni?
A versenyre hat ország (Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Románia, Horvátország és Magyarország), összesen hét sommelier szövetsége delegál két-két versenyzőt (Romániában két bejegyzett szövetség működik), így áll össze a tizennégy fős mezőny, melynek tagjai szeptember 30-án kora délután foglalták el a rajtpozíciót, hogy elkezdjék az elődöntő feladatait.
Az elődöntőben a következő akadályokat kell minél sikeresebben vennie annak a három sommelier versenyzőnek, akik a másnapi döntőben a bajnoki címért szeretnének mérkőzni:
- 30 kérdésből álló tesztlap helyes kitöltése. A kérdések közép-európai hangsúllyal esnek a latba, de lényegében bármilyen bort érintő kérdés előfordulhat, ami a világ bortermelését illeti.
- Két bor szakszerű leírása, értékelése és beazonosítása, termőhely, évjárat, szőlőfajta összefüggésében.
- Két párlat felismerése.
- Vörösbor szakszerű dekantálása és felszolgálása zsűri előtt. Az írásbeli és a gyakorlati feladatok elbírálása egyaránt szigorú megoldó kulcsok segítségével történik, az értékelések során tehát a szubjektivitás teljesen kizárt.
Hétfő délután, közvetlenül a döntő előtt hirdetik ki a három sommelier finalista kilétét.
A döntő nyilvánosan zajlik, nagyközönség előtt, ami minden bizonnyal még inkább próbára teszi a versenyzők tudását és profizmusát.
A döntőben a sommelierek feladatai - melyek néhány kivétellel éttermi szituációkat modelleznek - a következők:
- Étterembe betérő vendégek fogadása, ültetése, s számukra egy palack pezsgő szakszerű ajánlása és felszolgálása.
- Hibás borlap kijavítása. "Hibák" alatt természetesen nem elsősorban helyesírási hibákra kell gondolni - persze ez is előfordulhat - sokkal inkább olyan tévedésekre, mint egy bor fajtaösszetételének helytelen megadása, egy még forgalomban nem lévő bor leleplezése, vagy éppen arra kell felfigyelnie a versenyzőnek, hogy egy bor az adott pincészetnél egyáltalán nem készül, a borlap állítása ellenére is! Nem egyszerű feladat, még úgy sem, ha "csak" a hazai borpalettában gondolkodunk, de mennyire megnehezíti a versenyző dolgát, hogy egyből hat ország teljes borkínálatával kell tisztában lenniük...
- Adott ételsorhoz komplett italsor ajánlása. Ennél a feladatnál azok a versenyzők kapják a legtöbb pontot, akik az egyes fogásokhoz illeszkedő borok ajánlása mellett kitérnek az aperitif, illetve az ásványvizek ajánlására is, természetesen nem megfeledkezve a digestif italokról, illetve a kávéról sem...
- Vörösbor ajánlása, dekantálása és szakszerű felszolgálása adott idő alatt.
- Három bor szóbeli leírása, teljes értékelése, felfedése, a lehető legnagyobb pontossággal.
- Öt párlat felismerése.
- Meglepetés feladat.
- Ezt a feladatot a három döntős sommelier egyszerre végzi a színpadon, s csak az utolsó másodpercben tudják meg, hogy mi vár rájuk. A feladat nem lesz egyszerű, de egy igazi profinak "kisujjból kell kiráznia" egy ehhez hasonló műveletet munkája során a dolgos hétköznapokon Az a sommelier, aki a legmagasabb pontszámot éri el a verseny feladatainak során, büszkén viselheti a "Közép-Európa Sommelier Bajnoka 2012" címet.
Interjú az első Közép-Európai Sommelier Bajnokság második estéjén
Az alábbi interjú az első Közép-Európai Sommelier Bajnokság második estéjén készült, és a helyi, Mosonmagyaróvári Városi Televízión került adásba. Az interjú a két napos verseny után készült, legyenek velem megértőek, ha a felvételen átjönnek a fáradtságom jelei. (Átjönnek)
Szóljon hozzá
Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.