Kislaki bormanufaktúra (Légli Géza) - Dél-Balatoni borvidék

Kislaki bormanufaktúra: a Dél-Balatoni borműhely, ahol Légli Géza álmodja palackba, a táj kecses lankáinak lédús-, szaftos gyümölcsét... Az alábbi bekezdésekben megtudhatja, hogy Légli Gézával hogyan találtunk egymásra, milyen termőterületekkel bír, és milyen elveket vall magáénak. Azt hiszem, hogy nem fogom lelőni a poént, ha azt mondom: követendőket.

Így került Géza a figyelmem középpontjába:

Hogyan lettél borász?

Családunk mindig is foglalkozott szőlővel, gyermekként állandóan ott voltunk, nahát ebből 2o évesen elegem is lett... Hosszú kanyar után (15 évet fazekaskodtam Attila bátyámmal) végül nem kerülhettem el a sorsom: hiába, erősen fertőzőtt lettem a szőlővel és a borral.

Nálad mit jelent a növényvédelem? Mit "szabad", és mit nem?

A növényvédelem jó kérdés. Megválaszolásához látnunk kell, hogy egy természetességre törekvő birtokon nem lehet a többi szőlőmunka közül kiragadni a növényvédelmet, mert ez egy komplex rendszer, most tanuljuk és tapasztaljuk. A legfontosabb/legfőbb feladat a növény immunrendszerét erősíteni ("szét vannak permetezve" a szőlők, persze hogy nem erjednek maguktól), visszaadni a lehetőségek szerinti legtermészetesebb floráját. Ez több év, de akár több évtized is lehet. Megtisztulás növénynek embernek egyaránt. Nem használunk gyomirtószereket, mechanikus gyomirtást végzünk (pl. kapálás), intenzív talajmunkával (ősszel beszántas, tavasszal kiszántás). Aktív növényvédelem nem létezik intenzív lombápolás nélkül. Vegetációs időszakban lényegeben minden nap a szőlőben vagyunk. Jól ápolt lombfal esetén ritka (3-4 hetes) permetezesi ciklussal, réz és kénalapú kontakt szerekkel hatásosan védekezhetünk. A "rendszer" második eleme, ha jól (természetesen) dolgoztunk a szőlőben, érett és egészséges alapanyagot szüreteltünk, akkor a pincében ezekből az értékekből csak elvehetünk. Az lesz a kérdés, hogy mennyit tudunk megőrizni. Az erjedés a legfontosabb időszak a természetes boroknál, nincs biztonság, nincs mankó, a bor születésénel együtt kell élnünk vele. Az hogy ki milyen eszközöket (akár segéd) használ, az a saját "ingerküszöbén" múlik. Számomra a kénen és egy természetes stabilizációs folyamaton kívül (bentonitos derítés, kovaföldes makroszűrés) semmi más nem vállalható.

A termőhely a bor születésének a bölcsője. Mit lehet tudni a dűlőidről?

Dél-Balaton, Szőlőskislak nem terroir-bajnok terület, az lenne a baj ha azt hinnénk, hogy mégis. A feladatunk az, hogy ezekből az adottságokból hozzuk ki a maximumot. Adottságaink minél pontosabb megismerése, a termőhelyek feltérképezése, a vele való együttélés a birtoképités legszebb és legfontosabb elemei. Amit most látunk, hogy akár löszön (pl. Vitéz dűlő) akár kötött vályogon (pl. Jánoshegy) lehet egyedi, természetes, termőhelyhű borokat késziteni.

Mi a kedvenc szőlőfajtád?

Mindig változik, most a Rajnai rizling és a merlot.

Pár adat a birtokról:

A Balatontól 5 km-re még érezhető a tó üdvözítő hatása, a védett belső dombokon zömében dél, dél-nyugati, nyugati és keleti tájolású területek ideális, egyedi mikroklímát teremtenek a gazdagon gyümölcsös, telt, harmonikus borok termeléséhez.

Új telepítések:

2,4×0,9 sor és tőtávval, 4 500 tő/hektár alacsony kordonon művelt (6-8 rügyre metszett) területek,0,8-1,5 kg tőketerheléssel. A régi ültetvények középmagas kordonon 3,5×1,2 sor és tőtávval (8-10 rügyre metszett), 2 400 tő/hektár területek.

Jellemző talajok:

  • Erdei talaj (pl. Lakitető)
  • Homok, homokos lösz (pl. Vitéz)
  • Vastartalmú agyag (pl. Dávid)
  • Magas mésztartalmú vályog (pl. Jánoshegy)

Szőlőterületek, dűlök - Szőlőskislakon:

  • Lakitető: 1,1 hektár, 3 000 tő Cabernet Franc, 2 000 tő
  • Vitéz: 1,5 hektár, 3 600 tő Chardonnay (40 éves ültetvény)
  • Matacs: 1 hektár, 2 200 tő Chardonnay (2009 tavaszi telepítés), 2 200 tő Sauvignon Blanc
  • Magyal: 0,6 hektár, 1 600 tő Királyleányka
  • Bánomhegy: 0,8 hektár – telepítésre vár, 0,4 hektár, 1 700 tő Kékfrankos
  • Jánoshegy: 0,4 hektár, 1 600 tő Rajnai Rizling, 2,3 hektár, 7 200 tő Merlot, 0,9 hektár, 4 500 tő Kékfrankos, 0,4 hektár, 1 000 tő Chardonnay, 0,4 hektár - telepítésre vár
  • Púpos: 0,3 hektár, 800 tő Cabernet Sauvignon
  • Landord: 0,7 hektár, 3 500 tő Cabernet Franc, 0,6 hektár, 3 000 tő Pinot Noir
  • SZŐLŐSGYÖRÖKBEN:
  • Rekesz: 0,5 hektár – telepítésre vár
  • Dávid: 0,4 hektár, 1 000 tő Sauvignon Blanc

Utóirat:

Légli Géza kézműves borait keresi? Itt találja őket a kínálatunkban!

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.