Jakab Zoltán vásárlónk videós review-ja a könyvről

Kedves vásárlónk, Jakab Zoltán küldte el nekem a véleményét a könyvvel kapcsolatban, sőt Zoli nem volt rest, egy rövid videós üzenetet is küldött:

"Várakozással teli szívvel, nagy izgalommal vettem kezembe a könyvet. Az első benyomásom az volt, hogy nagyon szép, igényes kiadvány a maga kemény fedeles, "minimál design" módján, stílusos, határozott, letisztult, kifejező, izgalmas.

Mielőtt belevetném magam a beltartalom elemzésébe, külön kiemelem a személyre szóló dedikálást, mely tovább növeli a könyv értékét, és amit ezúton is köszönök a Szerzőnek! 

Belelapozva a könyvbe, szembetűnik az, hogy a beltartalom sem okozhat csalódást, legalábbis ezt vetíti előre a rengeteg színes kép, illusztráció, amelyek -mint később kiderül - mind a Szerző saját fotói, illetve a pinceáron archivumából származó saját képek. A teljes könyv gyakorlatilag egy színkavalkád, nincs benne egy kommersz fekete-fehér oldal sem, pedig hamar rájön az olvasó, hogy a lényeg bizony benne van "feketén-fehéren"!

A teljes könyv olyan benyomást kelt, mintha csak a Szerző személyes internetes blogját pörgetnénk végig, ahol a könyv egyes fejezetei egy-egy, képpel illusztrált blogbejegyzésnek felelnek meg. Ennek megfelelő a nyelvezet, a fogalmazás is: könnyed, egyszerű, tömör, lényegre törő, időnként komoly, határozott, de kellő humorral, lazasággal átszőtt, tehát teljes mértékben a Szerző személyiségét tükrözi.

Ami a könyv előnye, abban rejlik a hátránya is, nevezetesen: tömör. Mondhatnám úgy is: tömény. Ez elsőre szinte fel sem tűnik, hiszen könnyen emészthető formában tár elénk súlyos alapigazságokat, szinte költői tömörséggel fogalmazza meg 27 év szakmai tapasztalatát. Emiatt érdemes elidőzni akár egy-egy mondat felett is hosszabban, hogy valóban megértsük a teljes mondanivalóját. 
A másik előnye, ami egyben hátránya is éppen a külső, ugyanis a vastag, fényes lapokra nyomtatott színes oldalak költsége nyilván megjelenik a könyv árában is, de természetesen ez csak azok számára probléma, akik emiatt esetleg nem vásárolják meg a könyvet, mert ők nem tudják, mit veszítenek!

Az első oldalak olvasása után olyan érzésem támadt, hogy lehetne az egész kicsit több, kicsit részletesebb, de aztán a későbbiekben ez az érzésem szertefoszlott, és rájöttem, ez a könyv pontosan az, ami, és pontosan úgy jó, ahogy van! Rájöttem, hogy nem egy száraz, tudományos tankönyvet olvasok, hanem az egyik (ha nem A) legnagyobb magyar borszakértő 27 éves pályafutásának lényegét, tudása, tapasztalata nektárját, legmélyebb mondanivalóját. Ezt erősíti a teljes könyvet mélyes átitató személyesség, a Szerző saját élettörténetei, személyes, meghatározó találkozásainak, élete, munkássága főbb állomásainak bemutatásai is.

Mindazonáltal a tudományosságot sem nélkülözi a kötet, sőt! Megannyi közhelyet, tévhitet, rossz berögződést tesz helyre a borokkal, a bor világgal kapcsolatban meglehetősen logikus magyarázatokkal.

Tulajdonképpen ami ezt a kötetet igazán egyedivé és hiánypótlóvá teszi nem más, mint a következő két szó: természetesen magyar! Ez adja meg a könyv lendületét, hangvételét, sőt, tulajdonképpen megjelenésének okát. A Szerző szent meggyőződése ugyanis, hogy a magyar bor ügyét a világban (és hazánkban is) a magyar szőlőfajták újbóli felemelésével, a bennük rejlő lehetőségek kiaknázásával lehet és kell méltón képviselni! Ha pedig rendelkezünk a megfelelő alapanyaggal, akkor a belőlük készült nedűk is tükrözzék az egyediséget, amire pedig leginkább a természetes (naturális, kézműves) módon készített borok képesek. A könyv (és általa a Szerző) tehát ebből a szempontból úttörő, szókimondó, szembe megy a fő áramlattal, de nemes céltól vezérelve teszi ezt, nem kis feladatot vállalva magára!

Röviden jellemezve a könyvet azt mondanám rá: egy élet munkáját tükrözi kívül-belül.

Számomra örök értéket képvisel, hiszen igazi, őszinte, hiteles, valódi értékeket közvetítő, hiánypótló írásnak tartom, amelyre nagy szüksége van a mai kor magyar emberének!

Borbaráti üdvözlettel:

Zoli"

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.