Iványi Zsófia - Villányi Borvidék

Iványi Zsófia édesapjától tanulta a borkészítés csínját-bínját. A természetes borkészítésben, illetve a borok természetes úton történő világra segítésében hisz és ehhez megszállottan ragaszkodik. Ő is tudja, hogy a természetes, a naturális, a kézműves bor nem készül, hanem születik!

Iványi Zsófival, még 2012-ben talán... A hónapra pontosabban emlékszem, ugyanis ez egy nőnapi borklub volt

Így vall Zsófi a kezdetekről:

"Az egyetem befejeztével 2004-ben édesapám mellé kerültem a családi birtokon. Hamar kiderült, hogy „két dudás egy csárdában” nem fér meg. Igazándiból édesapámtól kaptam mindent, amire egy borásznak szüksége lehet. Ő tanította meg nekem az alapokat: szeretet, tisztelet és alázat. Sok évet végigtanultam, mégsem a tankönyvek receptjei szerint végzem a munkámat és azt hiszem sikerült megtalálnom a saját utamat. Jelenleg 4,5 hektár saját ültetvényen gazdálkodom. A 2007-es év volt az első teljesen önálló évem, igazán kegyes volt hozzám a sors, és nagyon szép borokkal ajándékozott meg. Úgy gondolom, hozamkorlátozással, a szüretidőpontok kitolásával, és egy teljesen tiszta és egyszerű borászati technológiával lehet a gyümölcs értékét a legtökéletesebben átadni a bornak. A borok erjesztését teljesen a vadélesztőkre bízom, és nem használok semmilyen adalékanyagot, úgy érzem, a természetnél tökéletesebbet alkotni nem az én feladatom. Talán így sikerül a legjobban megörökíteni az adott évjárat értékeit. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a szőlőültetvények közelében nincs pince, illetve Vokányban is mi borászkodunk egyedül, így talán sikerül az adott dűlőre, fajtára, szüretidőpontra jellemző vadélesztőket megőriznünk és a borok különbözőségével ezt bemutatnunk. Nagy hangsúlyt fordítok a borok zavartalanságára, ezért vendégeket sem fogadok a pincében, mivel a natúr technológiánál figyelni kell a tisztaság megőrzésére. A boraimat hosszú hónapokig hordóban érlelem, a fehérborokat és a rosét is."

kézműves dugók :-)

Időzzünk el egy kicsit Iványi Zsófi vörösbor készítési módszerénél:

A pince vörösborai mind azonos módszerrel, illetve filozófia szerint készülnek. Átlagosan 6 fürt/tőke terhelés. Gondos zöldmunka egész évben, kézzel kíméletesen ládába szüretelve és ládában szállítva. Külső beavatkozás nélkül erjesztett, adalékanyag mentes, szűretlen borok, melyek kizárólag kén-dioxidot kapnak. Hagyományos sározásos technológiával készülnek: az erjedést követően -amikor az új bor hőmérséklete még viszonylag magas- a törkölykalap tetejére egy vékony sárréteg kerül s az így marad 3 hétig. Mivel a rajta hagyott törköly a bor hőmérsékletét nem engedi lecsökkenni, az almasavbomlás természetes úton, zökkenőmentes le is zajlik és egyben elkezdődik a bor tisztulása, ami lehetővé teszi a biztonságos szűretlen technológiát. Ezután a törkölykalap alól leengedik a bort, s hordókba fejtik: a vörösborok préseletlenek, csak a „színlével/színborral” dolgozik a pince. 13-14 hónapig tartó hordós érlelés után (míg a bor magától stabillá nem válik) kerülnek lepalackozásra.

Iványi Zsófia még a természetes borkészítés hívei között is kivételesnek számít, azon kevesek egyike, aki még az ősi sározásos technikát alkalmazza!

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.