Ilyen a szüret ipari méretekben. Látott már szőlő szüretelő kombájnt?
Iparosított mezőgazdaság nélkül képtelenség lenne elegendő élelmiszert termelni ez nem is kérdés. Ez sok tekintetben a borra is igaz, és legyünk reálisak, bizonyos méret felett már szinte nincs is más választása a borásznak, mint a technológia széles körű használata, beleértve a gépeket, segédanyagokat, adalékokat.
Ennek rengeteg következménye van, a végeredménye pedig egy uniformizált termék, ami mellőz mindent, amitől az a bor a termőhelyre, az adott évre (!) jellemző lehetne.
Erről sokszor, sok helyen beszéltem már, de most nem ebbe az irányba szeretnék elmenni - ez az írás most egy kis kitekintés a technológiai borkészítés világába.
Úgy látom, hogy a szőlő arató kombájn még kevesek számára ismert, ezért egy a "Tantum Tech HD" által feltöltött videót ajánlok a figyelmébe.
A videóban a szőlő arató kombájn látható munka közben. A gép szépen a "lábai" közé veszi a tőkéket, és a fürtről amennyire erre képes lehet persze, igyekszik sérülésmentesen leválasztani a bogyókat, és szétválogatni azokat minden mástól.
Ez a gép persze csak meghatározott feltételek között működhet hatékonyan. Már a telepítésnél figyelni kell erre, látszik is, hogy milyen katonás rendben áll minden. A gép nem tud válogatni, minden fürtöt leszed, érettségi, egészségi állapottól függetlenül, ezért itt a fokozott növényvédelem különös jelentőséggel bír. Persze elvi lehetőség lenne kézzel előszüretelni a nem kívánatos fürtöket, de ez minden csak nem jellemző.
A kézi szedésnél egyébként a borászok többsége védi, óvja a szőlőt a sérülésektől az utolsó lehetséges pillanatig. Főleg ha spontán erjesztésről van, ami persze ezekben az ipari méretekben elképzelhetetlen. Spontán erjesztéssel, és az abból következő egyediséggel szinte csak a kisebb, naturális bort készítő borászoknál találkozhat, de ez most messze, és más irányba vezetne.
Íme a videó, szerintem érdemes rászánni azt a pár percet, elég alaposan bemutatja a gép működését!
Remélem tetszett Önnek ez a kis kitekintés az ipari, technológiai borászatok világába:
(Igyekeztem úgy beágyazni, hogy onnan induljon a videó, ez sajnos nem mindig jön össze, ha tekernie kellene, akkor 5:22 körül indul)
1 hozzászólás
Üdv!
Sajnos a mai világ már megköveteli a nagyobb gépesítést bizonyos üzemméret felett. Arról sem árt megfeletkezni, hogy egyre kevesebb és drágább a kézi munkaerô. A minôségi munkaerô. És akár a globális felmelegedést is felhozhatjuk, a szüreti idôpontok fajtánként összemosódnak bizonyos évjáratokban, így gyakorlatilag mindent is kellene szedni egyszerre.