Húsvéti borok - ezeket a borokat ajánlom a húsvéti bárányhoz és füstölt sonkához kísérőként!

Bárány:

A húsvéti bárány, mint jelkép éppen úgy kapcsolatba hozható azzal, hogy a bárányok tavasszal jönnek a világra, mint azzal a közismert vallási tétellel, miszerint Jézus Krisztus áldozati bárányként halt kereszthalált az emberiség megváltásáért. A húsvéti bárány tehát Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. 

De milyen bort fogyasszunk a bárány mellé? Aki kóstolt már bárányt, tudja, hogy nagyon jellegzetes az íze. Ennek megfelelően, olyan vörösbort célszerű mellé kísérőként választani, ami képes érdemben felvenni a tempót, a hús íz intenzitásával, ugyanakkor nem túl csersavas, hiszen az elnyomná a zsenge hús karakterét. Az egyik legjobb idevágó megoldást pedig úgy hívják, hogy Kadarka! Ez a Kárpát-medencei kék szőlőfajta ugyanis pontosan olyan bort ad,  ami megkérdőjelezhetetlenül az egyik legjobb kísérője a báránynak. 

Tekintse meg Kadarka kínálatunkat; ezekből a tételekből nyugodt szívvel válogathat a húsvéti bárányhoz

Anti kadarka tippje: Polgár pincészet Villányi Kadarka Siller 2019

Füstölt sonka:

A húsvéti füstölt sonka esetében, egy intenzív aromával szembesülünk. Nincs olyan bor, ami önmagában képes lenne tartani vele a lépést. Ugyanakkor a húsvéti sonkához is illik a bor. No de melyik?

A választ, a sonka fő karakterében, azaz a füstös ízben kell keresnünk. Egy az egyben nem tudjuk ezen tulajdonságát kibalanszírozni, a megoldás tehát az, hogy egy pólust állítunk vele szembe, azaz "ellentéteken alapuló harmóniát" hozunk létre. 

Erre a küldetésre azonban már két bortípus is nagyszerűen alkalmas; a rosé és a habzóbor!

Ha párhuzamot kéne vonnom a probléma érzékeltetéséhez, talán a csípős curry és az édes borok esete adja magát a legjobban. Az édes bor ugyan nem tünteti el az étel csípősségét, ám egy érdekes kontrasztot teremt vele, s éppen ez hozza meg a hőn áhított harmóniát. Ugyanez a füstölt sonka esetében; a buborékos bor (habzóbor) ellenpólusként jut érvényre az összekóstoláskor, amikor is, a nedű tűzijátékszerű buborék élménye (vagy éppen a rosé életteli gyümölcsössége) kellő kontrasztot teremt a füstös aromával. S így megvalósul az a bizonyos ellentéteken alapuló harmónia, ami egyébként az étel-bor társítás témakörén belül is magas iskolának számít.

Tekintse meg Rosé kínálatunkat; mert ezekből a tételekből nyugodt szívvel válogathat a húsvéti sonkához

Anti rosé tippje: Figula Balatonfüred-Csopaki "Bella Róza" 2018

Anti habzóbor tippje: Ungváry Krisztián - Vayi Borászat Tokaji Habzóbor “Frizzante” 2019

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván a Pinceáron.hu Csapata!

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.