A dűlőszelektált borok lényege a termőhely, és NEM a szőlőfajta!

A címbéli gondolatot a Figula Pince egyik bora, egészen pontosan a 2018-as Balatonfüred-Csopaki Olaszrizling a Lőcze dűlőből.

Persze a szőlőfajta is fontos, de nem ő a főszereplő! Ezeknél a boroknál a szőlő médiumként van jelen a történetben, s ha minden jól megy, a végén a dűlő kapja az Oscar díjat.

Tehát nem a fajtát, hanem a termőhelyet kell benne keresni!

Az persze egy másik kérdés, hogy benne van-e a tehetség a termőhelyben. Mert ugyan dűlőből sok van, de ha nincs benne a talajformációt, a kitettséget és a mikroklímát illető drámai együttállás, akkor nem más, mint egy szőlőskertnyi földdarab.

A Lőcze-dűlőben viszont benne van a talentum:

Figula Pincészet Balatonfüred-Csopaki Olaszrizling Lőcze-dűlő

a Sáfránkertből emelkedik ki, annak folytatása Csopak felé. A két terület között csak pár méter különbség van, azonban a boraikban drámai különbség van! Talaja kötöttebb, a termőréteg vékonyabb, így általában egy héttel korábban kerül leszüretelésre. Koncentrált, ugyanakkor húsos borokat ad. Ez a dűlő, és az olaszrizling nagyon szeretik egymást. 2018-ban olyan bor lett a nagy szerelem eredménye, hogy a hazai olaszrizling-palettán alig akad párja. Ha egyáltalán...

A Figula Pince borai a webshopban itt, a borszaküzletünkben pedig itt található!

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.