Borvacsora, borebéd a Domus Vinorumban, sommelier segítségével

Az idei évet ismét borok celebrálásával kezdtem. Működik Budapest belvárosának a szívében egy borétterem, ahová nem tudunk "csak úgy" besétálni az utcáról, ha mondjuk megéheznénk.

Domus Vinorum étterem Budapest - borvacsora Kovács Antal sommelierrel

A Domus Vinorum ugyanis egy olyan budapesti étterem, ahol elsősorban külföldről érkező csoportokat fogadnak - ebédre és borvacsorára egyaránt - , hogy számukra 3-6 fogásos menüsorokat szolgáljanak fel, hozzájuk illő magyar borok társaságában.

S hogy ebben mi a különleges?

Ez az egyik olyan étterem Budapesten, ahol nem csak "kiszórják" az ételeket és a borokat a vendégek elé, hanem valami olyasmi szolgáltatást nyújtanak a vendégeknek, ami egyben egy élmény is. Olyan élmény, ami van annyira erős, hogy mindezt az élményt utána maguk a vendégek osszák meg ismerőseikkel.

A Domus Vinorumban többek között arra jutottak, hogy legyen szó borebédről, vagy borvacsoráról - sommelier támogatást is igénybe vesznek.  A sommelier bemutatja az aktuálisan kitöltött bort, és ez sokszor egyben egy erős beszélgetésindító is. Nagyon színes, érdekes beszélgetések szoktak ilyenkor kialakulni, de talán ami ennél sokkal - de sokkal fontosabb: remek hangulatban szoktak telni ezek a borvacsorák.

Egy étterem nem csak arról szól, hogy eszünk egy jót!

Én azt hiszem, hogy ma a legtöbb vendég az étteremben egy komolyabb étkezés során, sokkal többre vágyik annál, minthogy egyen egy jót. Élményre, felszabadultságra, könnyedségre is vágynak egyben - amit egyébként szerintem nagyon jól mutat, hogy többség nem egyedül érkezik. Persze, hogy nem, hiszen nem csak az étel a fontos, hanem a másokkal együtt eltöltött idő - maga a kapcsolódás másokkal.

Én megszállottja vagyok a boroknak, ez nem is kérdés! És olyan szívesen rávágnám, amikor sommeliert hívnak az étterembe, és a borok is jobban a középpontba kerülnek, hogy de jó, milyen klassz, hogy mások is ennyire elkötelezettek a szakmám, a szenvedélyem iránt!

De ha reálisan nézem, akkor bizony nem a szakmám, a sommelier szakma iránti rajongás a legfőbb motiváció a legtöbb esetben, hanem a számok. A számok, amelyek azt mutatják, hogy az élményekkel gazdagodott, elégedett vendégek újabb vendégeket hoznak - és az ehhez vezető úton segíthet a sommelier is.

Nem titok, én gyakori meghívott sommelier vagyok a Domus Vinorumban néhány további sommelier kollégámmal egyetemben. Úgy tűnik ugyanis, hogy az étterem stratégiája beválik, még most is, amikor a külföldi vendégekre alapozni bizony nem egyszerű vállalkozás!

A modell tekintetében egészen izgalmas a Domus Vinorum a budapesti borszentélyek horizontján, mivel ebben a formában jelenleg egyszerűen nincs konkurenciájuk.

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.