AES - Csutorás Ferenc - Nagyapa bora 2017

Ez a bor máshogyan izgalmas, mint az elmúlt hetek borai: egyfelől ez egy jolly-joker, ha étel és bor párosításában gondolkozunk és köszönheti ezt annak az erényének(!), hogy ez a bor nem egy tannin bomba.

A másik oldalról ez a bor egy igazi időutazás a múlt század első felébe. Feri nagypapája 1933-ban alapította családi pincészetüket, s ezzel övék a borvidék legrégebben működő pincéje. Ezekben az időkben a bikavérek kadarka, kékfrankos és menoir alapra épültek, néha ilyen, néha olyan fajtákkal egészülve ki. Jelenleg tudtommal ez az egyetlen olyan bikavér a piacon, amely a régi tanítások szerint került összeállításra. Amikor ezt a bort kóstolja, egy kortynyi folyékony bortörténelmet vesz magához.

Ferivel az ismeretségünk nem újkeletű, ahhoz mindenképpen elég jól ismerem már, hogy tudjam: nagyon fontos neki a múlt, a történelem, a gyökerek, és meg merem kockáztatni, hogy akkor boldog, ha a borai vissza is tükrözik ezt a filozófiát. Na kérem, ennél a bornál ebben nem lesz hiány!

Csutorás Ferenc, AES, Nagyapa bora 2017

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.