Az angol pezsgő, ami megrengette a champagne-birodalom trónját!
2025 egyik legnagyobb boros szenzációja nem Franciaországból, hanem Angliából érkezett.Az International Wine Challenge 2025 zsűrije a Nyetimber pincészet Blanc de Blancs Magnum 2016 pezsgőjét választotta a világ legjobbjának. Új fejezet ez a pezsgők történetében, ugyanis erre még nem volt példa:
Ez az első alkalom, hogy egy nem Champagne-ból származó tétel kapta meg a Champion Sparkling Wine címet.A brit borászat 1990-ben kezdte a munkát Dél-Angliában, ahol a mészköves talaj és a hűvös, lassú érés feltűnően hasonlít Champagne környezetére.
A Nyetimber borászai mindvégig hittek abban, hogy Anglia egyszer képes lesz Champagne-minőségű pezsgőt készíteni – és most bebizonyították, hogy igazuk volt.
A győztes pezsgő 100%-ban Chardonnay-ból készült, tradicionális eljárással, és több mint kilenc évet töltött érlelés alatt a seprőn, mielőtt palackba került.
A zsűri szerint a Nyetimber Magnum „megdöbbentően elegáns, vibráló savakkal, ásványos és citrusos aromákkal” rendelkezik – egy olyan egyensúly, amit eddig csak a legnagyobb Champagne-házaktól vártak el.
Több ez, mint egy díj
El tudom képzelni, ahogy egy hűvös, ködös reggelen megpattan a dugó Dél-Anglia lankáin, és a levegőben egyszerre ott a friss tengerillat és a finom citrusos habzás.
Ez a győzelem szimbolikus fordulópont: Anglia most először lépett be abba a ligába, ahol addig csak Champagne játszott. A klímaváltozás(!) miatt a dél-angliai szőlőültetvények ma már ideális feltételeket kínálnak a hagyományos pezsgőfajták – Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier – termesztéséhez.
A brit borászok pedig már nemcsak másolni akarják a francia stílust: új karaktert, frissességet és merészséget hoznak a pezsgők világába.
Champagne-nak valódi vetélytársa akadt
A Nyetimber sikere vajon veszély, vagy inkább egészséges verseny Champagne számára? Az angol pezsgők kis volumenben, de elképesztő minőségben készülnek – és pont ez adja a varázsukat: minden palack mögött kézzel válogatott szőlő, hosszú érlelés és egy újfajta brit elegancia áll.
A nemzetközi piac gyorsan reagált: az angol pezsgők iránti kereslet az elmúlt évben több mint 30%-kal nőtt, és egyre több Michelin-csillagos étterem választja őket Champagne alternatívájaként. A borbírálók szerint „a pezsgő jövőjét” most már nem lehet kizárólag Champagne-ban keresni – a pezsgők világa kitágult.
És mit szól mindehhez Champagne?
A nagy házak figyelnek. Egyre több borász telepít kísérleti ültetvényeket Angliában, miközben a kommunikációban is előtérbe kerül a terroir és a kézműves minőség. Úgy tűnik, a brit pezsgők arra ösztönzik Champagne-t, hogy még magasabbra tegye a mércét – ez pedig mindannyiunknak jót tesz, akik szeretjük a minőségi bort.
Mit jelent ez nekünk, borkedvelőknek?
A Nyetimber diadala túlmutat a díjon: ez annak a jele, hogy a borvilág határai elmosódnak,és bárhol születhet világszínvonalú bor, ahol elkötelezett emberek és különleges termőhely találkoznak.
Ugyanez a lendület érződik itthon is - egyre több magyar pincészet kísérletezik új fajtákkal, habzóborokkal, alternatív érleléssel – és a közönség is sokkal nyitottabb lett.
Egyénként ez a hír adta az ötletet, hogy ezúttal az Eskol Pince Habzóját ajánljam a figyelmébe. Őszinte, lendületes, és pontosan azt a frissességet és kíváncsiságot hordozza, amire most a borvilágnak a legnagyobb szüksége van.