A tramini szőlőfajta

Annak ellenére, hogy a feljegyzések már a XI. században említést tesznek e szőlőfajtáról, pontos eredetével nem tudunk elszámolni. Vannak, akik Délkelet-Európából származtatják, megint mások Egyiptomból. Annyi minden esetre biztos, hogy első ismert borai Dél-Tirolban születtek, egy bizonyos Tramin nevű község határában, s végül innen kapta nevét is.

A tramini hűvösebb klímájú termőhelyeken adja legélvezetesebb borait:

Ennek oka, hogy a déli vidékek nyári melegében könnyen veszíti el savait, s ezek hiányában bora lágy és rövid életű lesz. Nem véletlen, hogy hazánk borvidékein általában északi fekvésű, árnyékos, „savkímélő” területekre telepítik. Megfigyeléseim szerint, legizgalmasabb borai vulkáni alapkőzettel rendelkező szőlőskertekről származnak. Nemzetközi összefüggésben Alsace és Dél-Tirol említendő, mint klasszikus tramini termőhelyek.

Kiemelésre érdemes hazai termőhelyek:

  • Somló-hegy,
  • Mátra
  • Eger környéke

Aromavilág:

A tramini egy úgynevezett „buké-szőlő”. Jellegzetes, intenzív aromavilágú bort ad. Különleges illatjegyei között említendő a rózsa, a lichi, a méz és a különböző citrusfélék. Aromáinál fogva jól illeszkedik keleti fűszerezésű ételekhez, valamint igazán nagyszerű társa azon fogásoknak, amelyekben dominánsan jelenik meg a gyömbér. Világszerte első számú sushi-kísérőként lett elkönyvelve. Emellett saláták és spárga alapú fogások remek kísérője.

Pohárválasztás:

A tramini esetében nem kell túl sokat gondolkodni a pohárválasztáson. Én mindenképp a chardonnay pohárba tölteném, ami széles szájkiképzésének köszönhetően kellően felerősíti savérzetét, s harmonikusabbá varázsolja a bor ízét.

Keresés a webshopban, javasolt pohártípus alapján(!) :-)

Zárójelben jegyzem meg, hogy a webshopban akár fogyasztásra javasolt pohár alapján is szűrhet a kézműves, naturális borokból álló kínálatunkban!

U.i.: ha még nem tette volna, iratkozzon fel a leveleimre, és nem marad le az érdekességekről!

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.