A szokásost kérem!

A Zengő egy meglehetősen különleges szőlőfajta, ezért az ebből született (természetesen) naturális borról most egy kicsit hosszabban is írok - megspékelve egy történettel.

Mielőtt belekezdek: ritka fajta, kifejezetten kevés van belőle, és miután a vásárlóink közül sokan vannak akik kifejezetten érdeklődni szoktak a borkülönlegességek iránt, most szólok: itt az alkalom! Egyébként olyan kevés van ebből a borból (és olyan ****** jó, hogy lekötöttem az összeset, már csak a borásznál maradt néhány palack ezen kívül)

Szóval a Zengő:

A Zengő egy hazai szőlőfajta. Király Ferenc nemesítette Ezerjó és Bouvier fajták keresztezésével 1951-ben. Megfelelő kezekben, nagyon különleges, magas minőségű borok alapjául szolgálhat.

Pályafutásom során, eddig mindössze három, Zengőből szűrt borral volt dolgom. Mindhárom pazar minőségű volt. Az első bor a '90-es években akadt a horgomra, amikor a Gundel sommelier-jeként dolgoztam.Ezzel a borral kapcsolatban, van egy történetem, amit könyvemben is megírtam, ezt idézem most:

Ralph Fiennes, 1998-ban minden különösebb figyelmeztetés nélkül vonult be egy késő tavaszi estén az étterembe, Szabó István filmrendező oldalán. Ekkor forgatták A Napfény íze (Sunshine) című filmet. A “bevonálulást” azonban nem szó szerint kell érteni. A lordokat megszégyenítő eleganciával öltözködő színész úgy jött be az ajtón, s ottléte teljes időtartama alatt úgy viselkedett, hogy végig észrevehetetlen maradt a vendégek számára.

Hatan voltak a társaságban, s természetesen mint házigazda, Szabó úr kérte a borlapot. Mr. Fiennes fehérbort szeretett volna fogyasztani. Házigazdája megkérdezte, hogy mit szólna egy jó magyar chardonnay-hoz. Én pedig nyeltem egy nagyot és közbeszóltam; természetesen nagyszerű chardonnay boraink is vannak, de Zengő, garantáltan csak Magyarországon. Ralph Fiennes szeme szó szerint felcsillant. Látszott rajta, hogy sokkal jobban izgatja fantáziáját egy helyi borkuriózum megkóstolásának lehetősége, mint egy világfajta gondolata. Így is lett.

Elégedett volt: két nappal később, másodmagával tért vissza hozzánk. Mikor az asztalához léptem a borlappal, egy kézmozdulattal jelezte, hogy nem kívánja megtekinteni, s egy cinkos mosollyal az arcán csak ennyit mondott; “A szokásost kérem!” Szóval kétségtelenül nagy hatást gyakorolt rá a bor!

Tánczos Zoli Zengője:

Az a Zengő, ami jelenleg a kínálatunkban található, egy még magasabb szintre lépett! Többrétegű aszalt gyümölcsös, erdei gombás, ásványos aroma világ, sűrű-, krémes felszínű test jellemzi ezt a naturális bort. És az a vibráló tűz, amivel ez a bor bír, az egyik legkülönlegesebb hazai fehérborrá teszik, és bizony - nem csak a szőlőfajta tételeit illetően!

Ajánlás a bor és étel párosításokhoz:

Sertés, kacsa és libasültekhez, valamint gombás tésztákhoz, illetve fehérbort kívánó, gomba alapú fogások mellé javaslom kísérőként Tánczos Zoli borát - Nagy Szeretettel!

A bor születése:

Tánczos Zoli Zengőjének születése nem volt egy egyszerű történet, ebben a hangfelvételben erről is beszélgettem Zolival: https://a-magyar-bor-magyar-hangja.hu/podcast/tanczos-zoltan

És hát pont a főszereplő le ne maradjon, íme a Zengő, amíg van:

Tánczos Zoli kézműves tétele, egy igazi naturális bor: Zengő!

 A történet folytatódik - vásárlónk visszajelzésével:

https://pincearon.hu/blogs/news/zengo-visszajelzes-es-hatalmas-koszonet

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.