Az étel és bor társítás alapszabályai



Bár adott ételhez legtökéletesebben passzoló bor kiválasztásának tudományát nem lehet néhány mondatban megfogalmazni, azonban bizonyos alapszabályokat követve, komoly hibát biztosan nem követünk el.

Gyors áttekintés:

Az alábbi pár gondolatot gyors áttekintésnek, iránymutatónak szánom, ha konkrét ételekkel, borokkal kapcsolatban van kérdése keressen nyugodtan akár telefonon, akár az üzletben. Ha pedig kicsit alaposabban utána szeretne menni a dolognak, akkor ajánlom borismereti előadássorozatainkat, amit néhányszor az évben indítunk, ezzel kapcsolatban a hírlevelet érdemes figyelni, illetve természetesen nagy szeretettel ajánlom a boros könyvemet, amiben a borok és ételek párosításának is szentelek pár gondolatot.

Ételek és borok párosítása - kapcsolódó bejegyzések:

Itt a boros blogomon talál még néhány kapcsolódó bejegyzést, ezek megtekintéséhez kattintson ide!



A színek harmóniája

Gyakran döntő, de még gyakrabban elhanyagolható apróság. Ha az étel úgy diktálja, egy halhoz is ajánlhatunk pirosbort, vagy éppen főtt marha mellé egy telt, tartalmas fehéret.



Az ízek harmóniája

Ha az étel bármely ízhatásban túltesz a boron, az nem lesz képes érvényesülni. Amennyiben tehát az ételben az édes íz dominál, a bor legyen picivel édesebb. S ha az ételben a savanyú íz a meghatározó, olyan bort válasszunk mellé, melynek savérzete valamivel dominánsabb az ételénél.

Az aromák harmóniája

Keressük az azonos -vagy egymáshoz hasonló- aromákat ételben és borban, mivel ez megkönnyíti társításukat. A spárga jellegzetes aromájához nagyon jól illik a sauvignon blanc, erdei gombákhoz a pinot noir, a keleti fűszerezésű ételekhez pedig az irsai olivér.

Szintentartás

Egyszerű ételhez válasszunk egyszerű bort, igényes ételhez igényes bort.



A nagy találkozás

Ahhoz, hogy az áhított harmónia étel és bor között megvalósulhasson, találkozniuk kell. Igen ám, de hol? Természetesen a szánkban! Egy-egy falat étel mellé, kortyoljunk a borból, s azonnal ki fog derülni, hogy valóban illenek-e egymáshoz, avagy sem.



Borgyilkosok

A legtöbb fűszer: az erős paprika, az ecet, a majonéz, a csokoládé bizonyos mennyiség felett ellehetetleníti a bor érvényesülését. Ezért ha bort is szeretnénk fogyasztani az étel mellé, finoman fűszerezzünk.



+1. Főzőbor = ivóbor

Csakis olyan bort használjunk fel ételek készítéséhez, amit mi magunk is szívesen elfogyasztanánk vendégeinknek is jó szívvel kínálnánk. Egy hibás bor tönkre teszi az ételt, amibe belekerült.

Egy Facebook komment margójára:

A kommentben ezt kaptam:

Fehér vagy vörösbor passzol a halhoz?

És a válaszom: Alap esetben nem szoktunk vörösbort ajánlani a halakhoz, mert a vörös nedűk tanninja fémes ízt ad a halnak. Ám az igen gyakori, hogy a hal fűszerezése, vagy körete vörösbort kíván. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy a bor tannintartalma alacsony legyen. Mint pl. a kadarka esetében. A kadarka és a harcsapaprikás pl. egy elismerten jó párosítás. És akkor még mindig itt van az un. "+1-es szabály" : Minden megengedett, ami ízlik. Ha tehát valaki alapjáraton is vörösbort fogyasztana a halhoz, ne fogja vissza magát, hiszen a lényeg, hogy neki mi okoz örömöt!

Néhány konkrét példa:

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.