Jól értettem, alkoholédesség? Az meg mi?

Az üzletben szegezte nekem a kérdést az egyik vásárlónk - a legutóbbi podcast kapcsán került szóba (valamikor a 20. perc után hangzik el egy mondatban), ugyanakkor ki nem fejtettük - lehet. Nagyon röviden pótolom:

Ezt érdemes tudni az "alkohol édességről":

A bor kóstolása során legelőször azon karaktere mutatkozik meg, miszerint az adott nedű száraz, félszáraz, félédes vagy édes. Azonban fontos tudni, hogy nemcsak a cukor, hanem az alkohol is okozhat édességérzetet, vagyis előfordulhat, hogy a bor száraz, mégis félszáraznak ítéljük meg. Ennek gyakran a magas alkoholtartalom az okozója. A magas alkohol általi édesség(érzet) inkább egy érzés, mintsem szakmailag pontosan definiálható jelenség.

Előfordul, hogy már a 13% alkohol is alkoholédességet okoz, de általában véve 14% felett beszélhetünk alkoholédességről. A hivatkozott adást Ungváry Krisztián borai alatti leírásban éri el.

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.