Kő-juice: a kőzet kifacsart leve...

A kritikusaim időnként azzal vádolnak, hogy szeretek néha túlzásokba esni. Tudja mit? Lehet, hogy igazuk van, még akkor is, ha az idő végül gyakran mégiscsak engem igazol. Így volt ez, amikor az egyik kézműves borászunkról kijelentettem, hogy egy igazi fenegyerek, ő volt az, akinek a borait kóstolva először megfogalmazódott bennem, hogy van egy olyan borkategória, aminek eddig nem volt neve.

Így hát adtam neki egyet, ez lett a kő-juice!

Kő-juice jelzővel illetjük azokat a borainkat, amelyek olyan koncentrációban közvetítik a termőhelyet, hogy esetükben "fajtajellegről" teljesen felesleges beszélni, ellenben a mindenkori, egyedi kőzet jellegét akár tanulni is lehet általuk. Ezek a borok olyan érzést hordoznak, mintha a borász, magát a termőhely kőzetét préselte volna ki, s annak levét töltötte volna palackba.

Félreértés ne essék:

véletlenül sem szeretnénk azt állítani, vagy bárkinek is azt sugallni, hogy ez az egyetlen üdvözítő út a különleges borok megismeréséhez, ám kétségtelen, hogy ilyen borok léteznek, s vannak, akik az ilyen típusú élményekre nyitottak, fogékonyak. Nagy tisztelettel üzenjük azonban azoknak, akik az ilyenformájú megközelítését a boroknak nem akarják érteni, vagy csak egyszerű szemfényvesztésnek/humbugnak tartják, nyugodtan fogják be fülüket, nem hozzájuk szóltunk e helyt; ellenben nekik még sok gumiarábikum fog lefolyni a gigájukon (bocs: gégéjükön :), mire ráéreznek a természetes bor ízére, ha egyáltalán...

Ha keresné, a kő-juice-t itt találja.

További cikkeink

Kő-juice: a kőzet kifacsart leve...

A kritikusaim időnként azzal vádolnak, hogy szeretek néha túlzásokba esni. Tudja mit? Lehet, hogy igazuk van, még akkor is, ha az idő végül gyakran mégiscsak engem igazol. Így volt ez, amikor az egyik kézműves borászunkról kijelentettem, hogy egy igazi fenegyerek, ő volt az, akinek a borait kóstolva először megfogalmazódott bennem, hogy van egy olyan borkategória, aminek eddig nem volt neve. Így hát adtam neki egyet, ez lett a kő-juice...:

Szél Fiai Borvacsora - Szél Fiai Fogadó, Nyúl, természetesen Prisztóka Tibor kézműves boraival

Egy szenzációs borvacsorán vehettünk részt Nyúlon, Prisztóka Tibor fogadójában. Tibor borait már sokszor méltattam, most inkább a konyhát ajánlanám szíves figyelmükbe. A legtöbb vásárlónk budapesti vagy környékbeli, ezért külön is ki szeretném emelni: Bp határától nagyjából 1 óra utazással érhető el a fogadó. Ha van értelme kulináris élményekért 60 percet autópályázni, akkor ez a kérdés Nyúlon nyer értelmet!

Kézműves fagyi, kézműves ropi, kézműves gumibelső, kézműves féktárcsa...

Balogh Zoltán, a Somlói Apátsági Pincészet frontembere volt a vendéglátónk, aki sok minden más mellett, mesélt a kézműves fagyiról, a kézműves ropiról, a kézműves gumibelsőről, és a kézműves féktárcsáról is... De tényleg! Na jó, a kézműves borról egy kicsit többet: